Breaking news

Prins Friso (44) overleden

Prins Friso is maandag overleden. Dat heeft de RVD bekendgemaakt. Hij is 44 jaar oud geworden. Prins Friso is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.

Redactie
Prins Friso in 2007 in Kinderdijk Beeld anp
Prins Friso in 2007 in KinderdijkBeeld anp

Na behandeling op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck werd de Prins begin maart 2012 overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november 2012 vertoonde Prins Friso tekenen van zeer gering bewustzijn ('minimal consciousness'), een toestand waarin zich sindsdien geen veranderingen hebben voorgedaan. Begin juli 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.

Daarbij werd al vermeld dat zijn gezondheidstoestand nog steeds 'zorgwekkend' was. Verdere behandeling in een ziekenhuis was echter niet noodzakelijk meer, schreef de RVD.

De Koninklijke Familie dankt, blijkens het communiqué, nu allen die voor Prins Friso hebben gezorgd zeer hartelijk voor de uitstekende en toegewijde verzorging.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima en de kinderen zijn op dit moment op vakantie in Griekenland. Zij breken hun vakantie af en komen terug naar Nederland.

In april van dit jaar sprak Willem-Alexander tijdens een interview voorafgaand aan zijn koningschap nog over zijn broer. Hij zei toen dat het 'een verschrikkelijke situatie was' waarin de familie op dat moment al meer dan een jaar leefde. 'Friso's vrouw en mijn moeder doen ongelooflijk hun best om er elke dag voor hem te zijn.'

Gisteren hebben de weduwe van Friso, prinses Mabel, en hun kinderen nog de verjaardag van Mabel gevierd.

Profiel: Prins Johan Friso

Naam: Johan Friso Bernhard Christiaan David, prins van Oranje-Nassau, graaf van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg.

Geboren: 25 september 1968 in Utrecht als tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus.

Familie: broers koning Willem-Alexander (1967) en prins Constantijn (1969).

Persoonlijk: trouwt op 24 april 2004 in Delft met Mabel Wisse Smit (1968). Het paar krijgt twee dochters: gravin Luana (2005) en gravin Zaria (2006).

Studie: studeert 2 jaar mechinal engineering aan de Universiteit van Californië in Berkeley, lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft (afgestudeerd in 1994) en bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit (1995), en in 1997 het European Institute of Business Administration (INSEAD) in Frankrijk, waar hij zijn MBA behaalt.

Loopbaan: tot oktober 2012 financieel directeur bij Urenco in Engeland, waar hij op 1 april 2011 is begonnen. Hij was voor die tijd mededirecteur bij TNO Space in Delft en managing director voor Wolfensohn & Company in Londen. Daarvoor werkte hij bij McKinsey & Company en Goldman Sachs International. Betrokken bij ondernemingen op het gebied van duurzame energie, medische diensten, duurzame voedsel & landbouw, en technologie (onder andere het MRI Centrum, Rabo Ventures en Wizz Air). Van 2004 tot 2013 was hij lid van de raad van bestuur van Telenet.

Bijzonderheden: Erevoorzitter van Prins Claus Fonds.
Raakt bedolven door lawine bij skiën bij Lech op 17 februari 2012. Sindsdien in coma.

Prins Friso Beeld anp
Prins FrisoBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden