Update

Prins en prinses verkopen villa Mozambique

Het prinselijk paar wil niet langer dat het vastgoedproject geassocieerd wordt met negatieve publiciteit. Foto ANP Beeld
Het prinselijk paar wil niet langer dat het vastgoedproject geassocieerd wordt met negatieve publiciteit. Foto ANP

DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende had het kroonprinselijk paar de bouwplannen in Mozambique veel eerder moeten ontraden. Oppositiepartijen SP, PVV, GroenLinks en D66 oordelen dat de communicatie van de premier met het koninklijk huis slecht verloopt. Zij willen Balkenende hierover in een Kamerdebat aan de tand voelen.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima maakten vrijdag bekend dat ze hun vakantievilla op het schiereiland Machangulo te koop zetten zodra deze is afgebouwd. De negatieve publiciteit over het project kan volgens het paar nadelig uitpakken voor de lokale bevolking.

Balkenende zei vrijdag dat hij de beslissing 'respecteert' en dat hij geen druk heeft uitgeoefend. Hij voelt zich ook niet verantwoordelijk voor de negatieve publiciteit. Hij benadrukte dat het om een 'privébesluit' gaat.

De oppositie weerspreekt dat. Zaken als beveiliging vallen wel degelijk onder zijn ministeriële verantwoordelijkheid, vinden zij. Dus had Balkenende zich van meet af aan intensief met de gehele gang van zaken moeten bemoeien. ''Als de minister-president eerder 'nee' had gezegd tegen dit project, was dit niet gebeurd,'' stelt Ronald van Raak (SP).

Voor de PVV geeft de afzijdigheid van de premier aan dat hij 'niets te vertellen' heeft over het koninklijk huis. De partij noemt dat 'buitengewoon verontrustend'. SP, PVV, GroenLinks en D66 zijn overigens blij dat Willem-Alexander het huis gaat verkopen.

Van de oppositie nemen alleen VVD en SGP de premier niets kwalijk. ''Ik hoop dat de discussie hiermee kan worden beëindigd,'' aldus VVD'er Willibrord van Beek. Anja Timmer van coalitiefractie PvdA wil geen schuld toewijzen. ''Hopelijk trekt iedereen uit deze ervaringen wijze lessen.'' Ze noemt het een 'dapper' besluit van het prinselijk paar.

Balkenende stuurde donderdag nog een brief aan de Kamer, waarin hij meldde dat berichten over corruptie rond het project op niets waren gebaseerd. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden