Prins Claus naast koningin Beatrix, maar koningin Máxima? Hoe zit dat?

Hoe kan dat nou: prins Hendrik naast koningin Wilhelmina, prins Bernhard naast koningin Juliana en prins Claus naast koningin Beatrix, maar koningin Máxima naast koning Willem-Alexander? Met de kwestie wordt, zo bleek ook dinsdag weer, tot in het buitenland geworsteld. Het antwoord is eenvoudig.

Redactie
Koningin Juliana met achter haar prins Bernhard (rechts) en koningin Beatrix met achter haar prins Claus in april 1980. Beeld EPA
Koningin Juliana met achter haar prins Bernhard (rechts) en koningin Beatrix met achter haar prins Claus in april 1980.Beeld EPA

Nederland heeft volgens de grondwet een Koning. Dat is op dit moment Beatrix. Je noemt haar natuurlijk geen koning. Maar omdat zij eigenlijk 'de Koning' is, noemde je haar man niet ook nog eens zo, dat schiep maar verwarring. De vrouw naast een 'echte' Koning kun je wel koningin noemen. Maar rechten en plichten van Máxima zijn straks heel anders dan van haar schoonmoeder, de nu nog regerende vorst.

De echtgenotes van de eerdere drie koningen werden ook koningin genoemd: koningin Wilhelmina (niet te verwarren met de latere oorlogskoningin), koningin Anna Paulowna, koningin Sophie en koningin Emma. De laatste werd overigens wel meer dan de vrouw van: zij werd na de dood van haar man Willem III regentes voor koningin Wilhelmina (wel de latere oorlogskoningin), die toen nog een kind was. Het meisje erfde de troon, haar moeder nam de honneurs waar. Ook nu zou bij het wegvallen van Willem-Alexander zijn oudste dochter de rechten erven en er tot haar 18e een regent moeten komen, mogelijk Máxima.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden