Prins Carlos huwt NOS-verslaggever

Carlos de Bourbon de Parme (39), oudste zoon van prinses Irene en prins Carlos Hugo, heeft zijn verloofde drie jaar geleden leren kennen in Brussel. Foto GPD

DEN HAAG - Prins Carlos heeft zich verloofd met Annemarie Gualthérie van Weezel. Het paar trouwt volgend jaar, zo is gisteren bekendgemaakt. Annemarie Gualthérie van Weezel (31) werkt in Den Haag als parlementair redacteur bij de NOS.

Carlos de Bourbon de Parme (39), oudste zoon van prinses Irene en prins Carlos Hugo, heeft zijn verloofde drie jaar geleden leren kennen in Brussel, waar beiden woonachtig waren. Eind vorige maand werd al duidelijk dat een verloving aanstaande was toen Carlos met zijn vriendin aanwezig was bij de doop van Pieter van Vollenhoven jr in paleis Het Loo.

Annemarie Gualthérie van Weezel (18 december 1977) is dochter van oud-CDA-Kamerlid en oud-diplomaat Hans Gualthérie van Weezel. Zij deed eindexamen in Straatsburg, waar haar vader Nederland vertegenwoordigde bij de Raad van Europa en studeerde rechten in Utrecht. Daarna volgde ze de postdoctorale opleiding radio- en televisiejournalistiek in Groningen. Van Weezel werkte voor haar vertrek deze zomer naar Den Haag voor de NOS in Brussel.

Prins Carlos werkte in het verleden onder meer bij ABN Amro en in Brussel als public affairs consultant bij EPPA (European Public Policy Advisors). Inmiddels is hij onder meer directeur van de stichting voor innovatie en duurzaamheid. In die hoedanigheid nam hij begin vorige maand ook deel aan 'Duurzame Dinsdag' in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.

Carlos is op 27 januari 1970 geboren in Nijmegen en woonde onder meer met zijn ouders in Frankrijk en Spanje. Na hun scheiding in 1981 kwam Carlos met zijn moeder Irene, broer Jaime en zusjes Margarita en Carolina naar Nederland. Het gezin van Irene maakt deel uit van de koninklijke familie, maar niet van het Koninklijk Huis. Carlos kan dan ook geen aanspraak maken op de Nederlandse troon. Wel is hij als prins 'de Bourbon de Parme's in 1996 ingelijfd in de Nederlandse adel.

Prins Carlos heeft van zijn vader prins Carlos Hugo (79) in 1996 de titel 'prins van Piacenza' gekregen, naar de Italiaanse stad Piacenza in het voormalige hertogdom Piacenza en Parma. Carlos Hugo is hertog van Parma. Zover bekend is prins Carlos niet actief als toekomstig hoofd van deze tak van de familie Bourbon-Parma. Volgens het aloude familiestatuut zou hij zijn rechten verspelen door met een burger te huwen.

Carlos is de tweede van de vier kinderen van Irene en Carlos Hugo, die in 1964 in Rome trouwden, die in het huwelijk treedt. Zijn jongere zus Margarita ging hem al tweemaal voor. Vorig jaar trouwde ze met Tjalling ten Cate nadat een eerder huwelijk met Edwin de Roy van Zuijdewijn op de klippen was gelopen. Carlos heeft een elfjarig zoontje, Carlos Klynstra, die hij echter niet heeft erkend. Het was, zo luidde het destijds, ''een eigen, zelfstandige beslissing van mevrouw Klynstra geweest om moeder te willen worden''. De prins respecteerde die beslissing, maar liet weten dat er geen familierechtelijke betrekking zal komen tussen vader en zoon. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden