Update

Prins betreurt controverse Koningslied

Prins Willem-Alexander vindt het jammer dat het Koningslied tot een controverse heeft geleid. Dat zei hij dinsdag in een gesprek tussen hem en prinses Máxima met vertegenwoordigers van de media. Maar de ophef heeft ook positieve kanten, aldus de toekomstig koning. Hij heeft dankzij de aangedragen alternatieve composities nu zes of zeven koningsliederen en dat kan geen andere koning hem nazeggen.

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima Beeld ANP
Prins Willem-Alexander en prinses MaximaBeeld ANP

Tijdens het persgesprek zei het koninklijk paar het niet verstandig te vinden zich in de discussie over het koningslied te mengen. Máxima en Willem-Alexander verheugen zich erop om 30 april te worden toegezongen. Máxima hoopt ook dat iedereen meedoet, zo vertelde ze in het gesprek.

Willem-Alexander liet weten geen slapeloze nachten te hebben voor de troonswisseling, maar volgens Máxima hadden beiden wel gezonde zenuwen. Er mag immers niks misgaan.

Troonzetels
Het paar liet weten welke stoelen dienst gaan doen als troonzetels. Het was aanvankelijk de bedoeling om dezelfde stoelen te gebruiken als die bij de inhuldiging van koningin Beatrix, maar die bleken veel te laag. Vanuit paleis Het Loo komen nu twee stoelen die ooit zijn gemaakt voor koningin Wilhelmina. De stoelen zijn opgeknapt en voorzien van de leeuwen die in 1980 ook op de bekleding zaten van de troonzetels van koningin Beatrix en prins Claus.

Voor tal van evenementen die op 30 april in het land zijn georganiseerd, zijn nog kaarten verkrijgbaar, bleek uit een rondgang. Zo heeft Radio 2 voor het meezingspektakel Samen voor Oranje in Ahoy in Rotterdam nog een grote hoeveelheid kaarten beschikbaar. In Ahoy wordt het Koningslied gezongen. Ook de 3000 zitplaatsen op het Koningsbal van André Rieu op het Museumplein zijn nog niet uitverkocht.

Koninglied station
Wie het Koningslied en andere liedjes rondom de troonswisseling de hele dag wil beluisteren, kan terecht op het Koningslied Station, een onlineradiozender van My Radio. Naast het afgekraakte lied van John Ewbank draait het station onder meer ook de Kroningswals van André Rieu en de ballade Oranje de kleur van mijn hart van Paul van Vliet.
Publiek dat op 30 april de troonswisseling in Amsterdam wil meemaken, kan een app van de politie downloaden. De app is bedoeld om bezoekers te informeren waar het op de feestdag druk is in de stad.

Opruimactie
In Amsterdam is een grote opruimactie begonnen. De gemeente in het centrum 600 fietsen 'weggeknipt'. Bovendien haalt de gemeente op en rond de Dam vrijwel al het straatmeubilair weg, zodat er bij calamiteiten niets in de weg staat.

De kroonprins plantte vandaag de eerste Koningslinde in de Haagse wijk Transvaal Beeld anp
De kroonprins plantte vandaag de eerste Koningslinde in de Haagse wijk TransvaalBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden