Update

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Reinbert de Leeuw

Dirigent en componist Reinbert de Leeuw heeft maandag in Amsterdam de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2018 ontvangen uit handen van koningin Máxima.

Koningin Maxima reikt de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit aan dirigent en componist Reinbert de Leeuw. Beeld anp
Koningin Maxima reikt de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit aan dirigent en componist Reinbert de Leeuw.Beeld anp

Het fonds kent de prijs van 150.000 euro jaarlijks toe aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op het gebied van cultuur, natuur of wetenschap.

Het Cultuurfonds noemt De Leeuw (80) een baanbreker en voorvechter voor nieuwe muziek. Adriana Esmeijer, directeur van het Cultuurfonds, belichtte zijn grote invloed in haar lofrede: "Als we de muziekgeschiedenis zien als een rivier, dan heeft u er stenen in verlegd, waardoor het water anders is gaan stromen. Als strijder voor de kunsten heeft u zaken in beweging gezet, niet alleen op artistiek maar ook op maatschappelijk niveau."

'U bent het allemaal'
Ze benadrukte dat De Leeuw volop actief blijft: "U ademt muziek in; u ademt het uit. Zelfs nu, in de nazomer van uw leven, blijft u zichzelf uitdagen. Na een leven gewijd aan eigentijdse muziek, waagde u zich ruim twee jaar geleden aan de Matthäus Passion. En u liet het meesterwerk van Bach klinken zoals het nog nooit geklonken had. Leermeester, toonmeester, grootmeester; u bent het allemaal."

De laureaat mag van de prijs niet alleen maar een beetje feest gaan vieren: de helft is voor een Cultuurfonds op Naam, te besteden aan doelen op het gebied van van cultuur, wetenschap of natuur. De rest is wel vrij besteedbaar.

De Leeuw gaat de helft bestemmen voor een fonds waarmee nieuw repertoire en ensembles worden ondersteund. "Het fonds is gericht op de toekomst, ter ondersteuning van het scheppen van nieuw repertoire, waarbij het componisten in nauwe samenwerking met uitvoerend musici mogelijk gemaakt wordt om hun eigen weg te vinden," aldus de laureaat in zijn dankwoord.

Ridder
De Leeuw (80) is al veel gelauwerd. Zo is hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en won hij in 2013 de Edison Oeuvreprijs. Twee jaar geleden kreeg hij een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven.

Dit jaar nog werd De Leeuw genomineerd voor een Grammy, met de cd 'Kurtág: Complete Works for Ensemble & Choir'. Hij won de onderscheiding niet, maar de altijd kritische Hongaarse componist Kurtág zelf was heel tevreden over het album.

Eerdere winnaars van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs zijn onder anderen schrijver-historicus Geert Mak, regisseur Johan Simons, tuinarchictect Piet Oudolf en fotograaf Anton Corbijn.

Reinbert de Leeuw gaf in oktober een verrassingsconcert op Centraal Station. Beeld anp
Reinbert de Leeuw gaf in oktober een verrassingsconcert op Centraal Station.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden