Prins Andrew.

PlusAchtergrond

Prins Andrew: oorlogsheld, partyprins en nu paria van het paleis

Prins Andrew.Beeld AFP

Oorlogsheld, partyprins en nu paria van het paleis. Zijn contact met zedendelinquent Jeffrey Epstein lijkt de Britse prins Andrew de das om te doen. Maar het is lang niet voor het eerst dat hij in opspraak is geraakt.

Gaat prins Andrew dan toch voor de bijl? Na zijn dramatische interview met de BBC zaterdag over zijn contact met de overleden pedoseksueel Jeffrey Epstein en de beschuldiging van het seksueel misbruiken van een minderjarige aan zijn adres, lijkt het doek dan voor de royal dan toch te vallen. Het derde kind van koningin Elizabeth II en prins Phillip kondigde woensdagavond aan zich terug te trekken uit het openbare leven en legt zijn publieke taken voor het konings­huis neer.

Het is haast niet voor te stellen dat prins Andrew ooit de favoriete zoon zou zijn geweest van koningin Elizabeth. En niet alleen zijn moeder, heel het land hield van hem. In een inmiddels ondenkbaar verleden.

Anders dan zijn broer en troonopvolger Charles ging Andrew niet naar de universiteit, maar sloot zich aan bij de Royal Navy, waar hij werd opgeleid tot helikopterpiloot. Nadat hij Britse drenkelingen had gered in de Falklandoorlog tegen Argentinië, werd hij in zijn geboorteland in het hart gesloten als oorlogsheld.

Band met Kadhafi’s zoon

Zijn relatie met Sarah Ferguson versterkte zijn imago aanvankelijk nog verder. Hij en ‘Fergie’ waren het it couple van de late jaren tachtig. Via televisie waren honderden miljoenen mensen getuige van hun huwelijk en tientallen duizenden mensen juichten het bruidspaar in 1986 in Londen toe op straat. Het fenomeen doopte The New York Times destijds de Fergie Fever – de Fergie­koorts.

De droom was van korte duur. De twee gingen in 1992 uit elkaar en – na enkele breed in de tabloids uitgemeten schandalen – scheidden vier jaar later. Het bleek nooit een gelukkig huwelijk te zijn geweest. Ferguson, met wie Andrew twee dochters heeft, grapte tien jaar later dat zij tijdens het huwelijk de tijd doodde met het kijken van huurfilms, terwijl de prins met ‘een van zijn 27 bijslaapjes’ de hort op was.

Het was in 1999 dat Andrew multimiljonair Jeffrey Epstein en diens vriendin en vermoede handlanger Ghislaine Maxwell zou ontmoeten, maar de terugslag hiervan kwam pas vele jaren later. Andrew omringde zich graag met schimmige figuren en onderhield naar verluidt een innige band met de zoon van de voormalige Libische dictator Kadhafi.

Vieze Andy

Andrew was in het begin van de jaren tachtig al een graag geziene gast op chique feestjes, telkens met een andere vrouw aan zijn arm, maar destijds werd dat nog dikwijls vergoelijkt als symptoom van hoe wereldwijs hij was. Na zijn geklapte huwelijk verstevigde hij zijn imago van feestbeest.

Zijn extravagante levensstijl en de talloze ­keren dat hij gespot werd – dan weer met vrouwen in bikini in Thailand, dan weer met een playboymodel in Los Angeles – inspireerde de Britse tabloids tot het bedenken van een keur aan creatieve bijnamen zoals de Playboy Prince, Airmiles Andy en Randy Andy (ofwel vieze Andy).

Andrews antwoord op de vraag naar zijn feestverleden behoort dan ook tot een van de vele opmerkelijke momenten in het bizarre vraag­gesprek bij de BBC. Hij meende niet te weten waar zijn bijnaam als feestbeest vandaan zou komen. Sterker: “Ik heb eigenlijk nooit echt gefeest.”

De escapades beleefde de prins in de tijd dat hij de speciale vertegenwoordiger was van het Verenigd Koninkrijk voor internationale handel en investeringen. Sinds hij zijn actieve militaire carrière in 2001 had beëindigd, reisde hij in dat kader de hele wereld over om het merk Made in Britain te verkopen.

Die carrière kwam in 2010 abrupt ten einde nadat hij met Epstein het New Yorkse Central Park was gefotografeerd. De multimiljonair was in 2008 veroordeeld voor seks met een minderjarige prostituee, waarvoor hij ruim een jaar de cel in moest. Volgens Andrew wist hij niets van het gedrag waaraan Epstein zich schuldig maakte. De Amerikaanse miljardair, die opnieuw was aangeklaagd, pleegde dit jaar zelfmoord in afwachting van het vonnis in een omvangrijke zedenzaak tegen hem.

De prins zou Epstein bovendien destijds in 2010 in Central Park juist gesproken hebben om het contact met hem te verbreken. Dat hij dagen na dat gesprek nog in het huis van Epstein werd gezien, deed hij bij de BBC af als macht der gewoonte: “Ik wilde niet onbeleefd zijn.”

Dit blijk van onverschilligheid en zijn gebrek aan empathie voor de slachtoffers in het interview kwamen Andrew op zoveel kritiek te staan dat hij zich gedwongen voelde zich terug te trekken uit het openbare leven.

Daarmee is de kous echter nog niet af. In elk geval een van de slachtoffers van Epstein, Virginia Giuffre Roberts, heeft verklaard dat Andrew zich ook schuldig heeft gemaakt aan misbruikpraktijken. Zij zegt drie keer gedwongen te zijn tot seks met de prins, waarvan één keer toen zij minderjarig was. De prins ontkent dat in alle toonaarden, en zei bij de BBC zich haar niet te herinneren – ondanks de foto die is gemaakt waarop hij zijn arm om het middel van Roberts heeft geslagen.

Alle ogen zijn gericht op inlichtingendiensten en justitie: komt er strafrechtelijk onderzoek naar de prins? Andrew beloofde woensdag daaraan, zo nodig, zijn medewerking te verlenen. De gevolgen van zijn uitspraken in het BBC-interview mogen nu dan groot zijn, mocht hij onder ede onwaarheden verkondigen, dan zijn die nog vele malen groter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden