Prins Albert komt wel, zwangere Charlène blijft thuis

Prins Albert II van Monaco komt volgende week zonder zijn vrouw prinses Charlène naar Nederland. Ook zij zou meekomen, maar vanavond meldde de Rijksvoorlichtingsdienst dat zij in Monaco blijft vanwege een onlangs wereldkundig gemaakte zwangerschap.

null Beeld epa
Beeld epa

Het is voor het eerst dat een vorst van het ministaatje aan de Middellandse Zee op officieel bezoek komt. Directe aanleiding is de opening van een tentoonstelling over Alberts moeder, 'stijlicoon' Grace Kelly, op paleis Het Loo in Apeldoorn. Het is een uitvloeisel van de zeer succesvolle expositie die in 2007 in het vorstendom zelf werd gehouden over het leven van de voormalige filmster en prinses.

Albert en Charlène zouden dinsdagavond met het Nederlandse koningspaar dineren op paleis Het Loo. Beide paren zijn goed bevriend. Willem-Alexander kent Albert (56) uit zijn tijd bij het IOC, waarvan de Monegaskische prins nog steeds lid is. Charlène, een voormalige Zuid-Afrikaanse olympische zwemster, vertelde vorig jaar in een interview hoe Máxima haar had geholpen haar draai te vinden in de vorstelijke wereld.

Zaken doen

Prins Albert heeft tijdens zijn bezoek ontmoetingen met minister-president Mark Rutte en met de Kamervoorzitters. Daarnaast wil hij zaken doen. Albert wordt vergezeld door een zakendelegatie, gaat langs bij VNO-NCW en praat met Boskalis en Van Oord. Die bedrijven kunnen Monaco helpen met maritieme vraagstukken over bagger-, waterbouwkundige en offshore-energieprojecten. Het vorstendom wil al lang het grondgebied uitbreiden door een kunstmatig eiland aan te leggen van 15 hectare, een plan dat Albert vanwege de kosten en risico's na zijn aantreden in 2005 in de ijskast zette. Het project zou het grondgebied van Monaco met 8 procent vergroten.

De prins is de afgelopen jaren al de halve wereld rondgereisd om Monaco op de kaart te zetten, handelsrelaties aan te halen en steun te zoeken voor zijn strijd om behoud van het klimaat. Bij zijn ambtsaanvaarding zei Albert dat zijn land een voorbeeld moest zijn op het gebied van duurzaamheid, een schoon milieu, techniek en ontwikkeling, maar ook in financiële en bancaire zaken.

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden