Plus

Prince in de Beurs van Berlage: Dichter bij kan niet meer

De expositie My Name Is Prince, die woensdagavond opent in de Beurs van Berlage, biedt een blik in het leven van de overleden popster. Het Parool kreeg alvast een rondleiding.

Stefan Raatgever
null Beeld anp
Beeld anp

Uiteraard, de vloerbedekking is er paars en wollig. In de Purple Rain-kamer van de expositie My Name Is Prince moet de overleden popster zich volkomen zijn purperen zelf hebben gevoeld.

De kostuums die Prince in die glorieuze jaren 80 droeg, hangen nog niet aan hun knaapjes in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Maar de garderobe wordt snel aangevuld.

Er wordt nu nog druk gebouwd, geboord en gedweild. De officiële opening van de expositie, die in oktober vorig jaar zijn wereldpremière beleefde in Londen en nu over de wereld reist, volgt woensdagavond.

Vergelijkingen
Vanwege de 'speciale band' van Prince met Nederland - hij gaf er in 1981 in Paradiso zijn eerste concert buiten de Verenigde Staten - is ons land een van de eerste stops op een verder onbekende rondgang over de globe.

"Net als Prince zelf'', zegt samenstelster Angie Marchese. "Je wist nooit waar hij zou opduiken.''

Zo heeft de Amerikaanse conservatrice tal van ronkende vergelijkingen paraat. Want, vertelt ze terwijl ze rondleidt door de expositiezalen, alles gebeurt in de geest van de op 57-jarige leeftijd overleden meester.

Die bepaalde immers zelf dat zijn huis annex studiocomplex Paisley Park in Minneapolis na zijn dood een museum moest worden. Met als belangrijkste attractie: His Purple Highness himself.

121 gitaren
Zijn 'legacy' oftewel nalatenschap behelst namelijk meer dan zijn platen, vertelt Marchese. Er is zelfs zoveel materiaal dat de vaste collectie op Paisley Park jaarlijks wordt vernieuwd én deze expositie op wereldtournee kan. "We hebben op Paisley Park 8.000 kledingstukken gevonden, waarvan alleen al 3.000 paar schoenen'', zegt ze.

"Ook bezat Prince 121 gitaren. Die vertellen allemaal een ander verhaal.''

Marchese draagt deze ochtend een paar witte handschoenen bij zich. Ze horen bij een van de belangrijkste attracties van de tentoonstelling, legt ze uit als we de replica van Prince' kleedkamer hebben bereikt.

De ruimte is straks alleen toegankelijk voor wie een VIP-ticket à 51,50 euro aanschaft. Maar hij of zij mag dan wel even een van die 121 gitaren vasthouden.

"En de witte handschoenen mag je mee naar huis nemen'', zegt Marchese als ze op een met purperen velours bekleed bankje gaat zitten. De conservatrice was 26 jaar lang het hoofd van de collectie op Elvis' landgoed Graceland.

Totdat ze enkele maanden na de dood van Prince in april 2016 een telefoontje krijgt vanuit Paisley Park. Of ze de erven Prince kon helpen het domein - een witte kantoorkolos in het gehucht Chanhassen - zo snel mogelijk open te krijgen voor publiek.

In het eerste jaar passeerden zo'n 200.000 fans de kassa's. "En we willen elk jaar groeien'', zegt Marchese. "Dat is bij Graceland ook gelukt.''

Heiligdom
Paisley Park werd uiteindelijk behalve een muzikaal mausoleum ook een persoonlijk heiligdom voor Prince-adepten.

In zijn kantoor prijkt het reiskoffertje van zijn laatste vlucht en staan de gympen die hij daarbij droeg. Zijn bureau ligt nog bezaaid met documenten en aantekeningen over een rerelease van Purple Rain.

"Mensen zijn steeds meer benieuwd naar de mens achter de muzikant'', zegt Marchese. "Op Graceland kun je door Elvis' eigen voordeur naar binnen en zijn woonkamer bekijken. Alleen de slaapvertrekken blijven altijd gesloten.''

In de Beurs van Berlage is er vooral veel ruimte voor muzikale memorabilia. Wel vestigt Marchese de aandacht op een klein, maar bijzonder museumstuk: de afstandsbediening van Prince' garagedeuren.

"Met het beroemde love-symbool erop'', duidt ze verrukt. Om daarna uit te komen bij haar eigen adoratie voor de popster. "Ik dacht altijd: 'De volgende keer ga ik écht naar een van z'n concerten. Dat is er nooit meer van gekomen. Ook voor mensen zoals ik is deze expositie ideaal. Dichter bij Prince kun je niet meer komen.''

Vest met diamanten, gedragen tijdens een fotoshoot in 2013. Beeld Spreadinc
Vest met diamanten, gedragen tijdens een fotoshoot in 2013.Beeld Spreadinc
De Gibson gitaar van Prince. Beeld Spreadinc
De Gibson gitaar van Prince.Beeld Spreadinc
Jas en shirt voor de 1999-tour. Beeld Spreadinc
Jas en shirt voor de 1999-tour.Beeld Spreadinc

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden