Prikken Mexicaanse griep tweede week november

Voor de inenting die in november begint, komt iedereen in aanmerking die ook al een prikje kan halen tegen de normale seizoensgriep. Foto ANP Beeld
Voor de inenting die in november begint, komt iedereen in aanmerking die ook al een prikje kan halen tegen de normale seizoensgriep. Foto ANP

DEN HAAG - De vaccinatie tegen de Mexicaanse griep begint in de tweede week van november. Ook militairen op gevaarlijke missies kunnen prikken krijgen tegen deze griep. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Klink verwacht voor deze vaccinatieronde, die voor het einde van het jaar klaar moet zijn, 10 miljoen vaccins nodig te hebben. Nederland heeft 34 miljoen vaccins ingekocht. Volgens de Gezondheidsraad hoeven er niet nog meer mensen ingeënt te worden als de griep niet erger wordt.

Daarom gaat de minister nu bekijken of hij een deel van de voorraad kan verkopen aan landen die geen vaccins hebben om mensen met een verhoogd risico te beschermen tegen de Mexicaanse griep. Landen als Macedonië, Roemenië, Bulgarije en Egypte hebben al belangstelling getoond.

Maar Klink past er voorlopig voor om de hele voorraad vaccins tegen de Mexicaanse griep van de hand te doen. Hij wil van de Gezondheidsraad en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten of er zich toch nog nieuwe doelgroepen voor inenting kunnen aandienen. Ook wil hij nog weten wat de kans is dat het griepvirus agressiever wordt en of mensen ongevoelig kunnen worden voor antivirale middelen.

Voor de inenting die in november begint, komt iedereen in aanmerking die ook al een prikje kan halen tegen de normale seizoensgriep. Dat zijn bijvoorbeeld hartpatiënten en iedereen boven de zestig jaar. Verder gaat het om vrouwen die langer dan drie maanden zwanger zijn en artsen en verplegers die werken met patiënten met een verhoogd risico. Ook familieleden en mantelzorgers die voor ernstig zieken zorgen, kunnen prikken krijgen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden