'Prik beste homocafé van Nederland'

Café Prik in de Spuistraat. Foto Jan van Breda Beeld
Café Prik in de Spuistraat. Foto Jan van Breda

AMSTERDAM - Hip en trendy vinden de drie eigenaren van homocafé Prik in de Spuistraat zichzelf niet, fris en vernieuwend wel. Volgens www.gaysite.nl het beste gaycafé in Nederland.

Behalve de roze wand en de regenboogvlag die buiten hangt, wijst niets er volgens eigenaren Gerson van Eck, Jelger Bakker en Philip Yeldon, op dat Prik een gaycafé is. Dat is exact de bedoeling: de kroeg moet vooral een huiselijke en veilige sfeer uitstralen, benadrukken ze. ''Niet iedereen vindt het Songfestival leuk. Voor veel gasten is Prik een verademing in vergelijking met andere homocafé's,'' zegt Bakker.

De prijzen die ze wonnen, moeten hen gelijk geven. In 2006 begonnen Bakker en Van Eck de kroeg, waar Yeldon zich later bij aansloot. Al twee jaar later werd Prik gekozen tot beste gaycafé in Amsterdam. In november verkoos Time Out Magazine Prik tot beste homokroeg van Nederland en nu ook www.gaysite.nl de eigenaren bekroond, lijkt het erop dat de drie een succesformule in handen hebben. ''Het is een bevestiging van het werk dat we doen,'' zegt Bakker.

Het café is bovendien een lichtpuntje nu het zo slecht gaat met de homokroegen in Amsterdam. De Reguliersdwarsstraat heeft zijn allure verloren en ook op andere plaatsen is het volgens Bakker droevig gesteld. ''Er is nauwelijks een normaal gaycafé in de stad te vinden,'' zegt hij. ''De kroegen die er zijn, zijn gericht op seks of bedoeld voor ouderen of jongeren.''

Dat is bij Prik anders. Er is een kleine dansvloer van ongeveer twee bij drie meter. Tegenover de bar staan wat banken en stoelen. Er kunnen maximaal 100 tot 120 gasten tegelijkertijd naar binnen. Van donderdag tot en met zaterdag is het stampend vol. Dan worden de banken, stoeltjes en tafels opzij geschoven. Op die dagen staan voornamelijk homoseksuele mannen en vrouwen van tussen de 25 en 40 te dansen. Maar Priks lijfspreuk luidt niet voor niets Queer or not, Prik is hot:?''Tegen hetero's doen we net zo aardig.''

In Prik wordt niet alleen gedanst. Er is ook speeddaten voor homomannen met hiv, getalenteerde jonge dj's kunnen plaatjes draaien en zondag is Prosecco Sunday. ''En onze cocktails worden van steeds hogere kwaliteit,'' zegt Van Eck. ''In Amsterdam is de gastvrijheid in kroegen niet hoog. Eigenlijk zijn we on-Amsterdams, zonder dat het zou moeten. We nemen barpersoneel aan op persoonlijkheid.''

Begin april gaan Van Eck, Bakker en Yeldon een tweede café ergens in het centrum openen. Waar precies, willen ze nog niet prijsgeven. Maar de oppervlakte moet drie of vier keer groter zijn dan die van Prik. Het nieuwe café heeft hetzelfde concept maar krijgt een meer internationale uitstraling.

Of er een nieuwe Sjoerd Kooistra in de maak is? Nee, beklemtoont Bakker. ''We zijn er niet op uit om veel geld te verdienen. We willen vooral een leuke plek voor homo's, Amsterdam heeft dit nodig.'' (JORIS VAN EGMOND)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden