Prijzen hotelkamers stijgen naar record

AMSTERDAM - Hotelkamers in Amsterdam zijn duurder dan ooit. Gemiddeld moet voor een kamer nu 134 euro worden betaald, achttien euro meer dan in 2005. In 2008 moet gemiddeld 143 euro voor een kamer worden betaald.Amsterdamse hoteliers hebben afgelopen jaar precies gedaan waarvoor congresorganisatoren en beheerders van attracties bang waren: ze hebben de kamerprijzen fors verhoogd. Dat blijkt uit het jaarlijkse Hosta-rapport van hoteladviseur Horwath dat vandaag is gepresenteerd in het hoofdkantoor van ING in Amsterdam.

De hotels grepen de hoge bezoekersaantallen in Amsterdam - vanwege het Rembrandtjaar - aan om de prijzen naar recordhoogte op te stuwen. Bezoekers hadden weinig keuze, omdat er een tekort is aan hotelkamers in Amsterdam. De vijfsterrenhotels gooiden hun prijzen het sterkst omhoog.

De stijging van de kamerprijzen is de eerste maanden van dit jaar doorgezet, alhoewel niet zo sterk als in 2006.

Amsterdams hoteliers streken afgelopen jaar ook flink meer op. De opbrengst per kamer steeg van negentig naar 109 euro Daarvan bestond gemiddeld zeventig euro uit winst, fors meer dan de 57 euro in 2005.

Eerder dit jaar waarschuwden toeristische attracties en congresorganisatoren al voor de gevolgen van de almaar stijgende kamerprijzen in Amsterdam. Congressen zouden vaker kiezen voor andere steden, omdat de hotelkamers te duur zijn of omdat niet voldoende kamers beschikbaar zijn.

Volgens de ATCB, de Amsterdamse VVV, is daar vooralsnog weinig van te merken. De attracties in Amsterdam trokken het eerste halfjaar bijna negen procent meer bezoekers. In de Amsterdamse musea liep tussen januari en juli het bezoekersaantal wel terug: het was bijna vijf procent minder.

Cijfers over het aantal bezoekers in Amsterdam in het eerste halfjaar zijn nog niet bekend. Ook cijfers over de zomermaanden, goed voor topdrukte in 2006, moeten nog worden gepubliceerd.

ATCB-topman Stefan Diender pleitte naar aanleiding van de kritiek van congresorganisatoren eerder dit jaar voor het snel bijbouwen van vijftienduizend kamers in en om Amsterdam. Vooral in Amsterdam is dat lastig, vanwege een tekort aan locaties, strenge regels en verzet van bewoners.

Een hotelkamer is in Amsterdam nu ruim 81 procent van de tijd bezet, fors meer dan in 2005. Landelijk ligt die bezettingsgraad op bijna 66 procent. Vooral drie- en viersterrenhotels trokken veel klanten. Hun bezettingsgraad steeg het sterkst.

Volgens het onderzoek is de groei van de kamerbezetting dit jaar gestagneerd, terwijl de hoteliers zelf aangeven dat ze verwachten dat de bezettingsgraad nog zou stijgen, tot ruim 84 procent in 2008.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden