Plus

Prijzen appartementen in Tabakspanden zelfs voor centrum hoog

De eerste appartementen in de Tabakspanden, het voormalige krakersbolwerk in de Spuistraat, zijn in de verkoop gegaan. De prijzen zijn, zelfs voor Centrum, hoog.

Josien Wolthuizen
Het beruchte Slangenpand, vlak voor de ontruiming in maart 2015 Beeld Amaury Miller
Het beruchte Slangenpand, vlak voor de ontruiming in maart 2015Beeld Amaury Miller

De Tabakspanden in de Spuistraat, voorheen thuisbasis van krakers, kunstenaars en junks, stonden dertig jaar lang symbool voor het antikapitalisme. Dat de appartementen die in die panden worden gerealiseerd alleen bereikbaar zijn voor de allerrijksten, is op z'n minst ironisch te noemen.

Voor het kleinste appartement van 59,5 vierkante meter - vooral geschikt voor alleenstaanden of samenwonenden die weinig privacy nodig hebben - moet ruim 520.000 euro worden betaald. Wie wat meer ruimte wil, telt voor een appartement van iets meer dan 80 vierkante meter ruim 640 duizend euro neer.

Belangstelling
Is daar een markt voor? "Absoluut," zegt jurist Casper Schouten van projectontwikkelings­bedrijf De Nijs, dat de panden vorig jaar van woningbouwvereniging De Key kocht. "Er is overweldigend veel belangstelling voor. Het grootste gedeelte is al verkocht."

De omgeving van de Spuistraat wordt op de website van het project, dat De Keizer is gedoopt, aangeprezen vanwege de aanwezigheid van 'echte Amsterdamse horeca (Hoppe) en 'spraakmakende events' (Amsterdam Light Festival).

Schouten: "De prijzen hebben we bepaald na een rondgang langs makelaars in Amsterdam. Daardoor kregen we een goed beeld van hoe de prijzen zich nu ontwikkelen en wat we kunnen vragen. Dat is natuurlijk ook een van de redenen dat we dit project zijn aangegaan."

In het tweede kwartaal van 2016 wisselden appartementen in het centrum voor een gemiddelde prijs van 5500 euro per vierkante meter van eigenaar. De vierkantemeterprijs van gemiddeld ruim 8000 euro voor de appartementen in de Tabakspanden is dus zelfs voor het centrum hoog.

Marktwerking
Toch wordt het steeds normaler, zegt ook Chris van Dam van de Makelaarsvereniging Amsterdam. "Je ziet in het centrum ook al huizen te koop staan met een vierkantemeterprijs van 10.000 euro. Ik schrik hier dus niet zo van."

Wanneer het gaat over de almaar stijgende woningprijzen in Amsterdam, gaat het altijd over vraag en aanbod en marktwerking. Sociaal geograaf en UvA-onderzoeker Cody Hochstenbach vindt dat een gevaarlijke ontwikkeling. "Woningen worden verkocht voor absurde prijzen, omdat marktwerking 'wonen' niet centraal stelt.

Woningen zijn daarnaast speculatieobjecten om zo veel mogelijk geld te verdienen. Dit drijft de prijzen op. Wil je betaalbare huisvesting, dan zou de woningmarkt eigenlijk helemaal niet als markt gezien moeten worden."

Van Dam: 'Je ziet in het centrum ook al huizen te koop staan met een vierkantemeterprijs van 10.000 euro. Ik schrik hier dus niet zo van' Beeld Amaury Miller
Van Dam: 'Je ziet in het centrum ook al huizen te koop staan met een vierkantemeterprijs van 10.000 euro. Ik schrik hier dus niet zo van'Beeld Amaury Miller

De binnenstad wordt steeds minder toegankelijk voor Amsterdammers met lagere inkomens. De overheid speelt hier volgens Hochstenbach een belangrijke rol in.

"In het geval van de Tabakspanden hebben De Key en de gemeente ervoor gekozen de panden te verkopen aan een projectontwikkelaar, terwijl er ook appartementen voor mensen met een laag of midden­inkomen gerealiseerd hadden kunnen worden. Natuurlijk is het een dure plek voor goedkopere appartementen, maar diversiteit in een stad is heel waardevol. Als je vooral rijke groepen bedient, haal je op termijn de aantrekkelijkheid van Amsterdam onderuit."

Ateliers
In totaal worden er in de Tabakspanden 65 woningen gerealiseerd. De oplevering is gefaseerd. Een deel is nieuwbouw, de rest wordt gerenoveerd, zoals de panden die nu in de verkoop zijn. Het beroemde Slangenpand, symbool voor de opstand tijdens de ontruiming, is binnenkort aan de beurt.

De gemeente heeft afgedwongen dat er in de panden ook ruimte moet komen voor kunstenaars, om de geschiedenis niet helemaal teniet te doen. Er komt in totaal ruim 500 vierkante meter aan atelierruimte, die voor een door de gemeente vastgestelde prijs wordt verhuurd.

Hoe zat het ook alweer met de Tabakspanden?

De Tabakspanden zijn vernoemd naar Hendrik Tabak, een van de grootste huisjesmelkers die Amsterdam ooit heeft gekend. Op 6 maart 1983 kraakten zo'n tweehonderd mensen het pand op de Spuistraat 199. In de jaren daarna was het pand eigendom van verschillende beleggingsmaatschappijen. Plannen voor een hotel of appartementen in de panden, kwamen om verschillende redenen nooit van de grond.

In 2008 werden de panden in het kader van het Project 1012 gekocht door woningbouwcorporatie De Key. In eerste instantie kregen de krakers de voormalige parkeergarage in bruikleen. Ze organiseerden er filmavonden, theatervoorstellingen en exposities.

De Key wilde er zo een creatieve hotspot van maken, maar kwam uiteindelijk weer terug op de eerdere plannen. Het gevolg: de bewoners moesten vertrekken. De ontruiming in maart 2015 ontaardde in een korte veldslag tussen de politie en de krakers. Negentien mensen werden gearresteerd. Na een aan­bestedingstraject verkocht De Key de panden aan projectontwikkelingsbedrijf De Nijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden