Prijsexplosie door splitsing

AMSTERDAM - De grote prijsstijgingen op een deel van de woningmarkt komen vooral door splitsingsvergunningen voor sociale huurwoningen die leegkomen. Dergelijke huizen zijn op de krappe koopwoningmarkt goud waard.Dit blijkt uit gegevens van het Kadaster die zijn verzameld door het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag (MOV). Het meldpunt constateert bij een aantal panden extreme prijsstijgingen, van vijftig tot twaalfhonderd procent.

Aanleiding voor het onderzoek was de klacht van huurders dat hun woningen zo vaak van eigenaar wisselden. Ook merkten huurders dat hun huisbazen er veel voor over hadden, ook geld, om hen te laten vertrekken. Onderzoeker Tjerk Dalhuisen van MOV: ''De hogere verkoopprijs in het vooruitzicht is een enorme stimulans voor verhuurders om de huurders weg te krijgen.''

Enkele voorbeelden. Zes woningen van 45 vierkante meter aan de Albert Cuypstraat 214-216, boven winkels, werden op 2 februari 2006 gekocht voor 365.000 euro. Zes maanden later steeg de prijs binnen één dag van 550.000 naar 800.000 euro en in januari vorig jaar lag de prijs op 875.000 euro. Als bijzonderheid aan het pand noemt Dalhuisen dat het gesplitst mag worden, een unicum in dePijp.

Een ander voorbeeld is Bellamystraat 6, dat op 27 juli 2006 werd gekocht voor 375.000 euro. In januari vorig jaar ging het van de hand voor 656.000 euro. In augustus werd de splitsingsvergunning verleend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden