Prijs voor Holtrop, Born en Pijnappel

AMSTERDAM - Grafisch ontwerper Julia Born, architect Anne Holtrop en beeldend kunstenaar Pablo Pijnappel hebben dit jaar de Charlotte Köhlerprijs gewonnen. De in Zwitserland geboren Born werkte, na haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie, aan projecten en publicaties voor onder meer het Stedelijk Museum. ''Met een voor haar geboorteland zo kenmerkende precisie weet ze in haar ontwerpen een unieke verbinding tot stand te brengen tussen Zwitsers minimalisme en Hollandse calvinistische nuchterheid,'' aldus de jury.

Holtrop studeerde in 2005 cum laude af aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst en werkt sinds maart 2005 als zelfstandig architect. Daarnaast is hij gastdocent aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en Rotterdam. De jury honoreerde hem vanwege 'zijn hoogstpersoonlijke zoektocht naar zijn positie in de architectuur, waarbij hij nadrukkelijk het grensvlak met de beeldende kunst opzoekt'.
Pijnappel studeerde onder meer aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en de Gerrit Rietveld Academie Hij maakt film-, dia-, en fotowerken, waarin 'verhalen, verhaallijnen en brokstukken informatie op een zorgvuldige manier naar buiten worden gebracht'. Hij wordt onderscheiden vanwege 'zijn vermogen om op een intelligente en gelaagde wijze met verschillende mediale beelden om te gaan'.

De Charlotte Köhhler Prijzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn bij legaat ingesteld door de actrice Charlotte Köhler. In oneven jaren worden drie jonge theatermakers geselecteerd en in de even jaren drie kandidaten uit de beeldende kunsten. Alle winnaars krijgen 20.000 euro overhandigd. Van het prijzengeld is vijfduizend euro vrij besteedbaar. De rest dient te worden besteed aan een project. (HET PAROOL)

De Charlotte Köhler Prijs is een aanmoedigingsprijs van het Cultuurfonds. Op de foto actrice Charlotte Köhler. Beeld
De Charlotte Köhler Prijs is een aanmoedigingsprijs van het Cultuurfonds. Op de foto actrice Charlotte Köhler.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden