Prijs op hoofd van 'provider misdaad' Danny M.

In de onderwereld is een prijs gezet op het hoofd van Nijmegenaar Danny M. Er zou 250.000 euro zijn geboden om hem uit de weg te ruimen. De dreiging zou afkomstig zijn uit de Amsterdamse misdaadwereld.

Stephen Friedrichs en Henk van Gelder
. Beeld anp
.Beeld anp

Danny M. (39) staat volgens justitie te boek als de telefoonleverancier van de onderwereld. Zijn bedrijf Ennetcom verkocht dure, beveiligde telefoons (PGP, pretty good privacy), waarmee je alleen kon e-mailen. Niet te kraken, beloofde Ennetcom. De telefoons waren geliefd in de misdaadwereld. Criminelen dachten ongehinderd te kunnen communiceren; dat bleek een grove misrekening.

Computerserver
In 2016 kreeg de Nederlandse justitie de beschikking over de computerserver van Ennetcom, die in Canada stond en 3,6 miljoen e-mails bevatte. Het lukte om de versleutelde communicatie te ontcijferen. Het Openbaar Ministerie kreeg daarmee goud in handen. De gegevens gelden inmiddels in tal van Amsterdamse liquidatiezaken als belangrijk bewijs.

Danny M. werd maanden geleden vanuit het criminele milieu al gewaarschuwd. Hem werd dringend aangeraden een paar jaar te verdwijnen. M. weigerde. Hij wilde zijn gezin met jonge kinderen niet in de steek laten. Het zou wel loslopen.

Woensdagavond kreeg M. van de politie zelf te horen dat hij en zijn gezin ernstig gevaar lopen. Hij kreeg een gebiedsverbod voor Nijmegen. Vanwege het risico voor een aanslag besloot burgemeester Hubert Bruls zijn woning te sluiten. M. mocht thuis alleen nog wat spullen pakken.

Extra munitie
Drie weken geleden reed de politie op een snelweg in de Randstad een auto klem die zich eerder die avond had opgehouden in de buurt van M's huis in Nijmegen. Drie inzittenden werden aangehouden. De wagen bleek te zijn gestolen en was voorzien van een vals kenteken. In de auto werd een automatisch wapen met extra munitie aangetroffen. Door die aanhouding is de dreiging niet voorbij, zegt een bron. "Het lekken van al die data zit mensen erg hoog. Zij lopen het gevaar jarenlang de bak in te draaien, terwijl Danny er lekker op los leeft."

M. en zijn advocaat zeggen niet te weten uit welke hoek de dreiging komt. Danny M. stelt graag op vragen te willen reageren. "Maar momenteel hebben we besloten ons even terug te trekken en rust met het gezin te vinden."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden