Prijs cacao stijgt door manipulatie

null Beeld

AMSTERDAM - Cacaohandelaren maken zich zorgen over de prijsstijgingen, die het gevolg zijn van manipulatie op de termijnmarkt in Londen. Eén belegger heeft een enorme voorraad gekocht.

De prijs van cacao is de afgelopen tijd sterk gestegen en de markt verwacht een nieuwe prijspiek. Het Britse fonds Armajaro wordt aangewezen als de boosdoener. Dat zou voor ruim 700 miljoen euro aan cacao in handen hebben gekregen.

Peter van Roermund, directeur van handelshuis Huyser Möller in Edam toont zich verrast door de schaal waarop Armajaro die positie heeft kunnen innemen. ''Er zijn niet veel partijen die de financiële mogelijkheden hiervoor hebben. Armajaro is waarschijnlijk al anderhalf jaar bezig dit op te bouwen.''

In de handel kijkt men nu uit naar het moment dat de termijncontracten van september verstrijken. Dan wordt duidelijk of de cacaoprijs verder zal stijgen van ruim 2700 pond per ton nu naar wellicht 3000 pond.

''Er is kunstmatige prijsopdrijving. Als cacao duurder wordt, blijft er in de sector minder geld over om de situatie te verbeteren in de gebieden waar cacao wordt geproduceerd,'' reageert directeur Peter d'Angremond van de stichting Max Havelaar. Hij vindt dat Armajaro doorslaat in zijn rol als handelaar.

Een snel groeiend aantal bedrijven werpt zich op duurzamere cacao. Mars, een van de grootste chocoladeproducenten ter wereld, wil over tien jaar zijn overgeschakeld op honderd procent duurzaam geproduceerde chocolade. De cacaosector denkt zo de productieproblemen op te lossen die spelen in landen als Ghana en Ivoorkust.

In de belangrijkste productiecentra blijven de oogsten al jaren achter bij de vraag en is ook de kwaliteit een probleem. Duurzame productie moet voorkomen dat de grond uitgeput raakt en de oogsten teruglopen. Verder worden er in de cacaogebieden programma's opgezet om de nabewerking van de net geoogste cacaoboon te verbeteren, zodat de kwaliteit omhoog gaat.

Deze aanpak wordt doorkruist door de grote prijsstijgingen op de cacaomarkt. Armajaro heeft een hoeveelheid cacao gekocht die gelijk staat aan de op termijnmarkten geregistreerde Europese voorraad. Ook in 2002 nam dit bedrijf een grote positie in, waarmee het speculeerde op politieke instabiliteit en misoogsten in West-Afrika. Armajaro verdiende er in twee maanden ongeveer veertig miljoen pond mee.

Armajaro speelt een grote rol op de wereldwijde cacaotermijnmarkt, die zich grotendeels afspeelt aan de Londense beurs. Mars Nederland vindt dat de jongste ontwikkeling op de cacaotermijnmarkt 'ongezonde kanten heeft,' aldus een woordvoerder.

Mars denkt dat de prijzen in de voedingsmiddelenindustrie door de duurdere cacao oplopen, maar het is nog onduidelijk wat dit betekent voor winkelprijzen.

Kleinere cacaobedrijven hebben eerder deze maand een klacht ingediend bij de Londense beurs. Ze vinden de cacaotermijnhandel niet transparant. De beurs maakt alleen bekend welke banken als tussenhandelaar hebben opgetreden, niet wie de eigenlijke koper is.

Van Roermund: ''Wat we nu weten, is dat één partij zijn positie heeft opgebouwd bij drie verschillende brokers. De handel kan dat echter niet zien en is niet in staat een tegenpositie in te nemen. Nu heeft Armajaro een enorme partij cacao, en ik denk dat ze die lang gaan vasthouden.''

De industrie is volgens Van Roermund geschrokken van de ontwikkelingen in de cacaohandel. Zij beschikt ook over eigen voorraden cacao, die niet geregistreerd zijn op de termijnmarkt. Een belangrijk deel van de wereldvoorraden zijn opgeslagen in Amsterdam, het mondiale centrum van de cacaosector. (MAURICE WILBRINK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden