Nieuws

Priester in levensgevaar na schietpartij in Lyon: klopjacht op dader, leger aanwezig

Een Grieks-orthodoxe priester is vanmiddag neergeschoten voor zijn kerk in het Zuid-Franse Lyon. De dader maakte zich uit de voeten, aldus de politie. Over het motief van de daad was nog niets bekend. De aanvaller was alleen en schoot met een jachtgeweer. Het leger is ter plaatse.

Sebastiaan Quekel en Marcia Nieuwenhuis
null Beeld AFP
Beeld AFP

De geestelijke, een vader van in de veertig, werd twee keer beschoten toen hij de kerk aan het sluiten was. Hij raakte levensgevaarlijk gewond en is ter plekke behandeld aan zijn verwondingen. De priester ligt inmiddels in een plaatselijk ziekenhuis met een schotwond in zijn buik, meldt persbureau AP op basis van politiebronnen.

Verschillende buurtbewoners verklaren dat ze na de twee schoten een luide schreeuw hoorden. Ze renden op het tumult af en zagen de priester toen liggen, waarna direct de hulpdiensten zijn gewaarschuwd. Volgens Franse media was het slachtoffer bij bewustzijn en zou hij tegen de hulpdiensten hebben gezegd dat hij de schutter niet kent.

‘Mijd het gebied’

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwt op Twitter voor een ernstig veiligheidsincident en vraagt mensen het gebied rond de plek waar de priester is neergeschoten te vermijden. “Laat de hulpdiensten hun werk doen”, verzoekt ook de Franse politie.

De Franse premier Castex verklaarde even voor 18 uur dat er nog te weinig informatie is om iets te kunnen melden. Hij vertrok daarop naar het crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Mogelijk aanslag verijdeld

Volgens de nieuwswebsite Actu17 heeft de politie van de Franse hoofdstad Parijs vanmiddag mogelijk ook een nieuwe aanslag verijdeld. Een man met een groot keukenmes en een koran kon op straat worden gearresteerd.

De moeder van de 20-jarige verdachte had alarm geslagen nadat haar zoon had gezegd dat hij een aanslag wilde plegen en de woning had verlaten. De politie begon meteen een grote zoektocht. Hij kon al vrij snel worden aangehouden. De politie onderzoekt nu wat de verdachte daadwerkelijk van plan was.

President Macron heeft nog niet gereageerd op het incident in Lyon, maar plaatste vanmiddag in zowel het Frans als Arabisch deze boodschap op Twitter: “In tegenstelling tot wat ik de laatste dagen hoor en lees op sociale media, heeft ons land geen probleem, met geen enkele religie. Ze worden allemaal vrij uitgeoefend. Geen stigmatisering: Frankrijk is gehecht aan vrede en samenleven.”

null Beeld EPA
Beeld EPA

Onrustig in Frankrijk

Frankrijk staat op scherp na een reeks terreurdaden door moslimextremisten. Donderdag maakte een 21-jarige Tunesiër met een mes drie slachtoffers in een kerk in Nice, waarbij hij volgens de autoriteiten ‘Allahu akbar’ (‘God is groot’) schreeuwde.

Twee weken geleden werd de Franse leraar Samuel Paty onthoofd nadat hij tijdens een schoolles over de vrijheid van meningsuiting twee cartoons van Mohammed uit de krant Charlie Hebdo zou hebben getoond.

Felle reactie

President Macron reageerde fel op de onthoofding. Hij beschreef de islam als een religie die ‘wereldwijd in crisis’ is, en beloofde onder meer een strikter toezicht op scholing, een betere controle op buitenlandse financiering van moskeeën en een hardere aanpak van moslimextremisme. Ook onderstreepte hij dat het in Frankrijk altijd mogelijk zal zijn om religieuze spotprenten in het openbaar te tonen.

De opmerkingen van Macron leidden tot woede onder moslims in Frankrijk en ver daarbuiten, die onder meer leidden tot een oproep op social media om Franse producten te boycotten. Die oproep werd zelfs ondersteund door de Turkse president Erdogan. In onder meer Bangladesh en Irak gingen demonstranten met karikaturen van Macron over straat. Zij noemden de Franse president ‘de vijand van de vrede’.

Premier Rutte schaarde zich eerder deze week achter Macron, en noemde de uitlatingen van Erdogan onacceptabel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden