Update

'Priemende oogjes en geen emotie bij nazimisdadiger Bruins'

De eerste zittingsdag van de rechtszaak tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins (92) bleek een korte: de inleiding van het proces duurde maandag nog geen drie kwartier. De rechtbank in de Duitse stad Hagen gaat donderdag 5 september verder met de zaak over de moord in september 1944 op verzetsman Aldert Klaas Dijkema uit Bierum.

null Beeld epa
Beeld epa

Het proces tegen Bruins, die in de oorlog bij de Sicherheitsdienst zat en als bijnaam 'het beest van Appingedam' kreeg, duurt nog bijna de hele maand. Het is nog niet bekend wanneer de rechter uitspraak doet. Bruins moet zich verantwoorden voor de moord op de Groningse verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema, in september 1944. Bruins ontkent dat hij destijds degene was die de landbouwer van achteren doodschoot.

Veel Nederlandse en Duitse journalisten zijn naar Hagen afgereisd om de rechtszaak, die nog de hele maand zal duren, te volgen. De verdachte kwam rond 11.00 uur met een looprek de rechtszaal binnen.

De 92-jarige Bruins is in staat zijn rechtszaak bij te wonen. Volgens een arts is Bruins niet helemaal gezond, maar kan hij zittingen van twee uur volhouden met daarna een pauze. Dat zei de advocaat van Bruins, Klaus-Peter Kniffka tegen de rechtbank.

Voor het schieten zou een mededader verantwoordelijk zijn, die inmiddels is overleden. Bruins zat in de oorlog bij de Sicherheitsdienst.

Geen enkele emotie
Aldert Klaas Veldman, neef van de man die in 1944 door nazimisdadiger Siert Bruins zou zijn doodgeschoten, vond Bruins eng. 'Hij straalde geen enkele emotie uit en hij had van die priemende oogjes', aldus Veldman. De neef van de vermoorde Aldert Klaas Dijkema woonde maandag bij de rechtbank in de Duitse stad Hagen de eerste dag van het proces tegen Siert Bruins bij. 'Toen ik in zijn ogen keek dacht ik: die man heeft geen emotie.' Veldman dacht wel enige spanning te bespeuren op het gezicht van de 92-jarige verdachte. 'Ik hoop ook dat het spanning was.' Het heeft volgens de neef te lang geduurd voordat Bruins voor de rechter werd gebracht, maar hij vindt het goed dat het uiteindelijk zover is gekomen. 'Ik hoop dat de waarheid boven tafel komt. Het kan al wel bewezen worden dat Bruins medeplichtig is aan de moord, want hij heeft zelf gezegd dat hij erbij was.'

'Beest van Appingedam'
Vanwege zijn brute optreden kreeg hij de bijnaam 'beest van Appingedam'. Kort na de oorlog veroordeelde een Nederlandse rechter Bruins bij verstek tot de doodstraf, later omgezet naar levenslang. De verdachte was ten tijde van het vonnis al naar Duitsland gevlucht, waar hij tot vandaag de dag woont. Ook in 1980 verscheen Bruins in Duitsland voor de rechter, toen werd hij tot 7 jaar cel veroordeeld voor de moord op twee Joodse broers.

Het heeft lang geduurd voordat Bruins ook voor de moord op Dijkema werd aangeklaagd. Dat kwam doordat de Duitse justitie het geval lang zag als doodslag in plaats van moord. Doodslag verjaart op een gegeven moment, moord niet. Het is een van de redenen dat Bruins pas nu in het beklaagdenbankje verschijnt voor deze moord.

Bruins in 1945 Beeld anp
Bruins in 1945Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden