Pride Amsterdam afgelast vanwege coronacrisis

Beeld ANP

De 25ste verjaardag van Pride Amsterdam kan in augustus niet worden gevierd. Het jaarlijkse evenement is afgeblazen in verband met de maatregelen tegen het coronavirus.

Hoe vier je een uitbundig en warmbloedig volksfeest in de huidige 1,5 metersamenleving? Niet, moet nu ook de organisatie van de Amsterdam Pride met spijt in het hart concluderen. “Volle straat- en pleinfeesten en honderdduizenden mensen op de kade en boten langs de route, dat kan in deze tijd gewoon niet,” zegt voorzitter Frits Huffnagel namens de Stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) over het besluit om het evenement af te blazen.

Het bestuur van de stichting hakte donderdag de knoop door: dit jaar geen Canal Parade in het eerste weekeinde van augustus. Het stads­bestuur had het nog wel even willen aanzien, zo schreef burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad, maar voor de organisatie zijn de financiële risico’s gewoonweg te groot. Huffnagel: “We lopen tegen te veel onzekerheden en beperkingen aan om nu door te gaan met de organisatie.”

Geen straatfeesten

Het besluit was het resultaat van een eenvoudige optelsom, zegt de voorzitter. “We weten nu nog niet wat de mogelijkheden in augustus precies zijn. Maar dat er geen botenparade kan worden gehouden, dat is een zekerheid. Daarmee valt een belangrijke pilaar om. Hetzelfde geldt voor de straatfeesten. De horeca heeft een enorme klap gekregen. Die mensen zijn druk aan het overleven en hebben over drie maanden echt geen geld over om in de Pride te steken.”

Het bestuur denkt nog na over alternatieven. “Misschien kunnen we in het najaar iets doen bij het Homomonument op de Westermarkt. Als we dat financieel tenminste rond kunnen krijgen,” zegt Huffnagel.

Financiële klap

In een symbolische actie in het weekeinde van de Pride ziet hij weinig. “Ik zie mijzelf niet met een regenboogvlag achter de computer zitten roepen dat we onszelf moeten zijn. De Pride draait juist om zichtbaarheid in de samenleving. Dat moet op straat gebeuren.”

Het afblazen van de Pride is een financiële klap voor de stichting. Het stadsbestuur heeft de helpende hand toegestoken met het besluit dat AGP het evenement volgend jaar mag organiseren. Huffnagel: “De Pride wordt voor drie jaar toegewezen. Daarna kan iedereen weer een gooi doen naar de vergunning. Dit was ons derde jaar, dus het helpt ons enorm dat we de zekerheid van volgend jaar hebben gekregen. Alles wat we hadden voorbereid, schuift nu gewoon door.”

Aan die volgende editie zal Huffnagel niet meer meewerken. De voorzitter treedt binnenkort terug in verband met de hevige kritiek die hij eerder dit jaar kreeg op zijn opvattingen over vluchtelingen. “Het is treurig dat mijn laatste daad als voorzitter is dat ik moet meedelen dat de Pride niet doorgaat. Maar het zou nog erger zijn als dat het eerste was dat mijn opvolger zou moeten doen. We handelen dit nog netjes af, en dan draag ik de boel over.”

Vlaggen

De 25ste verjaardag van de Pride valt dit jaar samen met het tienjarig bestaan van Pink Nieuw-West. Dat was voor de organisatie reden om zich in te schrijven voor de botenparade. “Het is jammer dat het niet doorgaat,” zegt voorzitter Walter van Ruitenbeek. “We hadden al een boot en waren druk bezig om het sponsorgeld bij elkaar te krijgen. We wilden met honderd man komen om ons stadsdeel onder de aandacht te brengen.”

Dat laatste is nodig, want homoseksualiteit is in Nieuw-West volgens Van Ruitenbeek doorgaans nog weinig zichtbaar. “De Canal Parade is bij uitstek de plek om daar iets aan te doen. We keken er echt naar uit met z’n allen.” Hopelijk lukt het volgend jaar. “We denken nu na over een alternatief. Misschien gaan we vlaggen in Nieuw-West. Het is jammer, maar ook niet meer dan dat. Het belangrijkste is dat iedereen gezond blijft.”.

‘Maak van de botenparade de ‘besloten parade’’

“Ik had natuurlijk niet anders verwacht dan dat de Pride in deze tijden van corona zou worden afgelast, maar toch is het nieuws bij me ingeslagen als een bom,” reageert Dolly Bellefleur, sinds 1989 het alter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma.

Maar Dolly weigert bij de pakken neer te zitten. Koningsdag, dat ook niet in de normale vorm kan doorgaan, is door de oranjeverenigingen omgedoopt tot Woningsdag, met onder meer een digitale kleedjesmarkt. Waarom kan dat niet bij de botenparade? “Een alternatieve naam voor de botenparade zou ‘besloten parade’ kunnen zijn. Waarbij Amsterdammers, wat heet alle Nederlanders, om klokslag 13.00 uur thuis op het balkon, in de badkamer, onder de douche, in de tuin, in de regenboogkleuren gehuld, spontaan uitbarsten in een lied: ‘We are family, let’s celebrate diversity.’” 

“Ik overweeg trouwens op zaterdag 1 augustus vanuit mijn werkpaleis in Amsterdam de lhbt+-gemeenschap toe te spreken met een alternatieve troonrede,” besluit Dolly. “Om iedereen een hart onder de riem te steken en plannen te onthullen hoe we de liefde kunnen laten regeren. Ook op anderhalve meter afstand van elkaar.”

Dolly Bellefleur tijdens de botenparade.Beeld Andrea Schipper
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden