Preventief oppakken mag

AMSTERDAM - De gemeenteraad steunt de invoering van preventief oppakken in het geval van dreigende voetbalrellen.Bestuurlijk ophouden is een zeer omstreden middel, omdat mensen opgepakt kunnen worden voordat ze iets hebben gedaan.

Burgemeester Job Cohen stelde onlangs voor om het zogeheten bestuurlijk ophouden mogelijk te maken, maar het uitsluitend bij voetbalrellen toe te passen.

CDA en VVD vinden dat het middel ook in andere gevallen moet kunnen worden gebruikt.

VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg noemde bestuurlijk ophouden 'een heftig middel' waar hij 'grote moeite' mee heeft. Maar hij begrijpt niet dat mensen die dreigen rellen te schoppen wel opgepakt kunnen worden als ze een Ajaxshirt dragen en niet als ze 'een hanenkam en een zwart shirt' dragen.

GroenLinks-fractievoorzitter Judith Sargentini wil het juist alleen op voetbal laten slaan. ''Ik begrijp ook wel dat het niet geheel consequent is, '' voegde ze daaraan toe.

Ook de PvdA is tevreden met de beperking 'in eerste instantie' tot voetbal. ''Er is nu geen aanleiding het breder in te zetten,'' zei raadslid Frank de Wolf.

Cohen zei dat de gemeente heeft bekeken wanneer er behoefte was aan het middel. Dat was een paar keer bij voetbalrellen. Aanleiding om erover te denken was de uit de hand gelopen huldiging van Ajax in mei vorig jaar. Bij krakersrellen zou het volgens Cohen niet het goede instrument zijn, omdat het dan vooral gaat om een paar mensen die in een pand zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden