Prettig begin van boekenseizoen

AMSTERDAM - Hij was er niet, Leon de Winter, maar de schrijver liet zondag op de literaire manifestatie Manuscripta wel van zich horen. Met Manuscripta is het nieuwe boekenseizoen feestelijk geopend.

Op het terrein van de Westergasfabriek begon het gisteren - de dag dat het publiek kennis kon nemen van het nieuwe boekenaanbod en schrijvers kon ontmoeten - meteen al spetterend met de bekendmaking van de genomineerden voor de NS Publieksprijs. Voor deze literaire prijs, waarvoor het publiek tot 23 oktober zijn stem kan uitbrengen, maken zes van de bestverkochte boeken van de afgelopen twaalf maanden een kans.

De boodschapper en De koran van Kader Abdolah, Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd, De overgave van Arthur Japin, Blauw water van Simone van der Vlugt, Eindeloos bewustzijn van Pim van Lommel, en Het recht op terugkeer van Leon de Winter gaan strijden om de prijs; een sculptuur van Jeroen Henneman en een geldbedrag van 7500 euro.

Leon de Winter deed veel moeite om zieltjes te winnen voor zijn roman. Hij was er zelf niet; hij woont tegenwoordig met zijn gezin in Los Angeles, maar er werd wel namens De Winter een brief voorgelezen. Daarin doet De Winter twee beloften. 'Als u op mij stemt, beloof ik u dat in juni 2009 opnieuw een roman van mij in de boekwinkel ligt. Dat is belofte 1. Belofte 2 is dat ik het geldbedrag dat met de prijs gemoeid is, ga doorgeven aan de beste schrijver van het beste romandebuut van het jaar.'
Daarvoor roept De Winter voor één keer de Reina Prinsen Geerligsprijs weer in het leven. Dat was van 1946 tot 1979 de prijs voor het beste literaire debuut, vernoemd naar de verzetsstrijdster die in 1943 op 21-jarige leeftijd werd geëxecuteerd. De Winter was in 1979 de laatste winnaar van de prijs.

Een nobel streven. Wat was er gisteren nog meer te beleven op Manuscripta? Veel signeersessies. Lezers met volle tassen stonden in de rij voor A.F. Th. van der Heijden. De beroemde thrillerschrijver Robbert Goddard was aanwezig. Paul van Loon, uiteraard met zonnebril, zat klaar voor een lange rij veelal zenuwachtige kinderen. Rijdende rechter Frank Visser was er ook, niet op rivaliserende schrijvers uit elkaar te houden, maar om zijn boek aan de man te brengen. Een trend, bekende Nederlanders die menen een boek te moeten schrijven. Ook Frits Spits en Charles Groenhuijsen schreven een boek.

Complete leesclubs struinden door de Zuiveringshal en de gashouder op zoek naar schrijvers. Simone van der Vlugt las voor, Thomas van Aalten interviewde zichzelf, L.H. Wiener sprak over zijn uitgevers, Appie Baantjer en Hans Münstermann hadden het over nieuwe boeken. Buiten stond de Kop van Jut; slaan voor een Nicci French. En cabaretier-schrijver Arthur Umbgrove zong lieve liedjes en vestigde de aandacht op zijn in oktober te verschijnen nieuwe roman. Ook Harry Mulisch liep rond en kon worden aangeraakt. Net als Ronald Giphart, jan Siebelink en Arthur Japin.

En daar was Johan Cruijff. Niet in persoon, maar als romanheld. Auteur Jan Eilander gaat een roman schrijven vanuit het personage Johan Cruijff. Jammer genoeg zal het een niet al te kritische roman worden, want bij de Cruijff Foundation vond men het zo'n goed idee, dat ze besloten het zelf te gaan uitgeven.

Het was druk, er kwamen volgens organisator stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) ruim vijfduizend bezoekers op Manuscripta af. Meer dan vorig jaar.

En het aanbod was overweldigend. Voor degenen die door de bomen het bos niet meer zagen, verschijnt eind deze maand bij De Geus een aardig boek van Pierre Bayard: Hoe te praten over boeken die je niet hebt gelezen. Een aanrader. (MAARTEN MOLL)

De literaire manifestatie Manuscripta trok zo'n vijfduizend bezoekers. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
De literaire manifestatie Manuscripta trok zo'n vijfduizend bezoekers. Foto ANP/Koen van Weel

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden