Prestigieuze KNAW-prijs voor Van Dishoeck en Hagoort

Ewine van Dishoeck en Peter Hagoort krijgen de prijs Akademiehoogleraar van de KNAW. Deze wetenschappelijke prijs is een lifetime achievement award voor onderzoekers die hebben aangetoond dat ze tot de absolute top van hun vakgebied horen. Ze krijgen elk het aan de prijs verbonden bedrag van 1 miljoen euro voor wetenschappelijk werk, zo heeft de wetenschappelijke organisatie vandaag laten weten.

Van Dishoeck (1955) bestudeert de chemie in het heelal als hoogleraar moleculaire astrofysica aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is ze sinds 2008 verbonden als gast aan het Max Planck Institut für Extraterrestrische Physik in Garching. Ook is ze wetenschappelijk directeur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA). Van Dishoeck is de meest geciteerde moleculair astrofysicus ter wereld.

Hagoort (1954) is hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doet onderzoek naar de neurobiologische fundamenten van het menselijk taalvermogen. In 1999 richtte hij de prestigieuze Nijmeegse F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging op, dat nu onderdeel is van het Donders Institute for Cognition, Brain and Behaviour. Hagoort is ook directeur van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek.

Zowel Van Dishoeck als Hagoort won vele belangrijke prijzen in hun carrière tot nu toe, zoals de Spinozapremie in 2000 (Van Dishoeck) en 2005 (Hagoort).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden