Presidentsverkiezingen Mali gekenmerkt door technische problemen

In Mali mogen 6,8 miljoen inwoners zondag een nieuwe president kiezen. De stembusgang wordt echter gekenmerkt door enorme logistieke en technische problemen.

null Beeld afp
Beeld afp

Het gaat om de eerste verkiezingen sinds de staatsgreep van maart vorig jaar en de aanstelling van interim-president Cheick Modibo Diarra, alsmede de opstand van moslimrebellen in het noorden van Mali die leidde tot ingrijpen van Franse troepen.

Het was de internationale gemeenschap die erop stond de presidentsverkiezingen nu te houden om het land zo te doen terugkeren naar een grondwettelijk regime. Vier miljard dollar aan hulp voor de wederopbouw van het land, is gekoppeld aan een succesvolle stembusgang.

De problemen met de verkiezingen alsmede de onveilige situatie in het noorden dreigen het nieuwe staatshoofd echter te beroven van de legitimiteit die hij juist via de stembusgang hoopt te krijgen.

18-jarigen
Volgens de Nationale Onafhankelijke Kiescommissie, de organisator van de verkiezingen, zijn in de kiesregisters geen 18-jarigen opgenomen. Dat betekent dat honderd- tot driehonderdduizend stemmen verloren gaan. In 226 dorpen met meer dan duizend inwoners staat maar één kiesgerechtigde in de boeken. In nog eens 406 andere dorpen vijf.

Van de honderdduizenden Malinezen die in Marokko wonen, staat maar 39 procent genoteerd als kiesgerechtigd. Van de Malinezen die door de oorlog in het noorden naar elders zijn gevlucht maar vijf procent.

Het aantal van 6,8 miljoen kiesgerechtigden is ongeveer gelijk aan het aantal dat in 2007 een president mocht kiezen. Extra probleem: degenen die geregistreerd staan moeten hun speciale identiteitskaart laten zien bij het stemmen. Vraag is of iedereen die nog kan vinden. Op de kaart zou officieel ook de locatie van het stembureau moeten staan. In veel gevallen is dat niet zo, zodat de houder niet weet waar hij kan stemmen.

null Beeld afp
Beeld afp

De regering heeft een telefonische hotline ingesteld om kiezers te helpen. Door het zenden van een sms kan de kiezer zijn stembureau achterhalen. Helaas kan twee derde van de mannen en vier vijfde van de vrouwen in Mali niet lezen.

Provincie Kidal
Dan is er nog de provincie Kidal in het noorden. Daar heeft de regering eigenlijk geen enkele zeggenschap over. Dus wordt het stemmen daar een extra probleem.

Generaal Siaka Sangaré, die de leiding heeft over de verkiezingen, is desalniettemin optimistisch. 'De registratie van kiezers is gebrekkig, erg gebrekkig. Daar kunnen we niet omheen. Maar je kunt niet stellen dat je zonder kiezerslijst geen verkiezingen kunt houden.'

Bert Koenders, hoofd van de VN-vredesmissie in Mali, is al even enthousiast. 'Als ik op straat loop bespeur ik een groot enthousiasme voor deze verkiezingen. De mensen willen de pagina omslaan', aldus de Nederlandse oud-minister van ontwikkelingssamenwerking.

De hardste kritiek op de verkiezingen komt van de Nationale Onafhankelijke kiescommissie zelf. Onderdirecteur Issaga Kampo: 'Ik maak me zorgen over Mali. Over onze burgers. Als de verkiezingen een puinhoop worden, zal dat tot geweld leiden, tot doden.'

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden