Presidentskandidaat Mexico Peña Nieto spreekt stadion van honderdduizend toe

Met de belofte de oude politiek achter zich te laten hield de Mexicaanse presidentskandidaat Enrique Peña Nieto - een week voor de verkiezingen - zijn eerste en enige politieke massabijeenkomst in Mexico-Stad. Peña Nieto is volgens de meeste peilingen favoriet voor de overwinning.

De Mexicaanse presidentskandidaat Enrique Peña Nieto Beeld ANP
De Mexicaanse presidentskandidaat Enrique Peña NietoBeeld ANP

Peña Nieto probeerde te breken met de reputatie van zijn Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) als ouderwetse partij. De PRI bestuurde Mexico gedurende 71 jaar aan één stuk tot zij in 2000 de verkiezingen verloor. 'Ik maak deel uit van een generatie die in een democratie is opgegroeid', zei Peña Nieto zondag in het Azteca-stadion tegen duizenden aanhangers. 'We weten hoe we democratisch moeten regeren', zei hij. 'In deze verkiezingen gaat heel Mexico winnen.' Hij beloofde hogere lonen 'zodat jullie meer verdienen'.

Het voetbalstadion, met een capaciteit van 105 duizend mensen, was vrijwel vol, op de bovenste ringen na. De organisatoren hadden wat PRI-trucjes uit de oude doos toegepast door duizenden sympathisanten uit de buurstaat waar Peña Nieto gouverneur was aan te voeren. Ze kwamen bij het stadion aan met lunchpakketten, hoedjes en rode T-shirts die ze hadden gekregen. Het stadion was een zee van rood, de kleur van de PRI. 'Onze partij brengt en haalt ons met de bus', zei Antonia Almaraz (37), een huisvrouw die met haar buren en kinderen was afgereisd vanuit Tequixquiac.

Verkiezingsfraude
Sommige aanwezigen waren er echter niet van overtuigd dat de PRI is veranderd of dat Peña Nieto is staat is de partij te veranderen als hij eenmaal aan de macht is. In de 71 jaar dat de partij de macht had, was er vaak sprake van veranderende verkiezingsprogramma's en verkiezingsfraude.
Toegang tot het stadion was alleen mogelijk met kaartjes en het gerucht ging dat de organisatoren het evenement een uur hadden vervroegd om protesten tegen de PRI te voorkomen.

Bij eerdere bijeenkomsten in de Mexicaanse hoofdstad vonden vaak demonstraties tegen de PRI plaats. In Mexico-Stad is de rivaliserende Partij van de Democratische Revolutie (PRD) sterk. Een PRI-woordvoerder ontkende dat de bijeenkomst een uur naar voren was gehaald. Hij sprak van 'een paar minuten'.

In het centrum van de hoofdstad waren wel protesten tegen Peña Nieto. De demonstranten vrezen een terugkeer naar het verleden als de PRI wint. 'Ik ben van mening dat Peña Nieto de bevolking bedriegt', zei Alma Hernandez (41). Ze had een spandoek bij zich met foto's van oude, gehate figuren van de laatste PRI-regeringen, zoals ex-president Carlos Salinas de Gortari, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de devaluatie van de peso in 1994 en de daaropvolgende economische crisis. 'Peña Nieto wordt gesteund door deze mensen die het land hebben geplunderd.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden