Presidentskandidaat Carson sluit geweld tegen Rusland niet uit

De 63-jarige Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson sluit niet uit dat hij als staatshoofd geweld zou gebruiken tegen Rusland. Maar dat zou enkel gebeuren 'als de veiligheid van de VS duidelijk in gevaar is', zo heeft hij verklaard in een interview tijdens het programma Fox News Sunday.

Redactie
Presidentskandidaat Ben Carson. Beeld reuters
Presidentskandidaat Ben Carson.Beeld reuters

'Ik zou dat uiteraard doen in overleg met zeer bekwame generaals en met mensen die op dat vlak een grotere expertise hebben dan ik', zo zegt Carson, een gepensioneerde neurochirurg die door zijn tegenstanders wordt verweten dat hij niet genoeg politieke ervaring heeft. 'Maar als de belangen en het bestaan en de veiligheid van de mensen in de VS op het spel staan - en er was geen andere manier om hen te beschermen - zou ik natuurlijk al het nodige doen', zo verklaart hij.

Het geweld in Oekraïne is volgens Carson niet belangrijk genoeg om ten strijde te trekken tegen Rusland. Wel benadrukt hij dat hij de kwestie anders zou hebben aangepakt. 'Er was afgesproken dat we hen zouden beschermen in geval van agressie. Zijn we die afspraak nagekomen? Natuurlijk niet. En wat zegt dat over onze andere partners in de wereld?'

Belasting
In hetzelfde interview verdedigde Carson ook zijn voornemen om een flat tax in te voeren, wat inhoudt dat iedereen een even groot percentage van zijn inkomen zal moeten afstaan aan de schatkist. Volgens Carson is het 'neerbuigend' om te denken dat mensen die het financieel minder makkelijk hebben niet op hetzelfde niveau belast kunnen worden als de rijken. 'Ook arme mensen hebben hun trots', aldus Carson, die zelf in een arm gezin in Detroit opgroeide.

Carson had dinsdag aangekondigd dat hij de Republikeinse kandidatuur voor de presidentsverkiezing van november 2016 wil binnenhalen. Carson is vooral populair bij de conservatieve Tea Party vanwege zijn conservatieve kijk op onder andere abortus en het homohuwelijk. Hij wordt ook wel 'het rechtse antwoord op Obama' genoemd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden