Presidentskandidaat Cain piekert niet over opgeven

Herman Cain, de Amerikaan die het in 2012 namens de Republikeinse partij wil opnemen tegen president Obama, piekert er niet over om zich terug te trekken als kandidaat. 'Dat gaat niet gebeuren', zei hij gisteren. Zijn positie is de afgelopen week onder druk komen te staan door steeds luider klinkende meldingen over seksueel intimiderend gedrag.

Redactie
Herman Cain gisteren tijdens zijn persconferentie. Beeld reuters
Herman Cain gisteren tijdens zijn persconferentie.Beeld reuters

Tijdens een persconferentie in Scottsdale, Arizona, liet Cain weten dat hij zich niet kan vinden in de berichtgeving. Hij zegt dat hij de vrouw die maandag opstond en hem publiekelijk beschuldigde, Sharon Bialek, niet eens kent. Hij noemt haar een werktuig van 'de Democratische machine in Amerika'.

Naam en toenaam

Eerder dinsdag hadden Cains campagnestrategen een verklaring over Bialek verstrekt waarin werd gewezen op haar 'lange en problematische geschiedenis, van rechtbanken tot financiële omstandigheden'. Bialek was de eerste die, na een aantal vrouwen die anoniem wilden blijven, met naam en toenaam aantrad voor het oog van de camera's en haar verhaal deed over Cains seksueel getinte toenaderingen.

'Ongefundeerd'

Sindsdien werd ook de naam bekend van een van de twee vrouwen die het balletje tien dagen geleden aan het rollen brachten. Het gaat om Karen Kraushaar (55), tegenwoordig woordvoerster voor belastingzaken op het ministerie van Financiën. Cain zei gisteren zich Kraushaars beschuldiging van seksuele intimidatie wel te herinneren, maar hield vol 'dat die ongefundeerd bleek'. Hij herhaalde dat ze een vertrekpremie had meegekregen toen ze haar functie niet wenste te handhaven bij de nationale restaurantorganisatie waarvan Cain directeur was.

Kraushaar deed haar verhaal gisteren tegenover de New York Times. Haar advocaat liet weten dat ze nu de vrouwen wil benaderen die hun verhaal tot dusverre alleen anoniem wilden doen, zodat ze hun beschuldigingen aan het adres van Cain ook gezamenlijk in de openbaarheid kunnen brengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden