Presidentschap al lang vurige wens Bouterse

PARAMARIBO - Het uitoefenen van het presidentschap is al jarenlang een grote wens van Désiré Delano Bouterse. Dertig jaar nadat hij een staatsgreep had gepleegd, gaat de ex-legerleider het hoogste ambt van Suriname zeer waarschijnlijk vervullen.

Bouterse liet dinsdag weten dat hij namens de Mega Combinatie kandidaat wil zijn voor de presidentsverkiezing die vermoedelijk eind juni plaatsheeft. Een zege in die verkiezing kan hem nauwelijks ontgaan. De Mega Combinatie is na de parlementsverkiezingen de grootste politieke groepering in Suriname.

Bouterse is al jarenlang het boegbeeld van de Nationale Democratische Partij (NDP), de grootste groep binnen de Mega Combinatie. In de verkiezingen van vorige week was hij lijsttrekker voor de Mega Combinatie. Hij zei dat hij zich pas na aandringen van zijn partijgenoten voor het lijsttrekkerschap beschikbaar had gesteld en dat hij eigenlijk een andere politicus naar voren had willen schuiven. Ingewijden betwijfelen of Bouterse echt genoegen had willen nemen met een rol op de achtergrond. Dinsdag werd duidelijk dat hij inderdaad nog veel ambities heeft.

De 64-jarige Bouterse is in het Surinaamse Domburg geboren. Hij reisde in 1968 zijn vriendin achterna naar Nederland. Daar volgde hij de opleiding tot onderofficier. In 1974 keerde hij terug naar Suriname. Op 25 februari 1980 pleegde hij samen met vijftien andere sergeanten een staatsgreep. Bouterse groeide uit tot leider van het militaire bewind.

Op 8 en 9 december 1982 schreef de jonge natie Suriname de zwartste bladzijde uit de nationale geschiedenis. Vijftien vermeende tegenstanders van het militaire regime van Bouterse werden gemarteld en vermoord. Vijf jaar later kreeg Suriname weer een burgerregering, maar Bouterse bleef op politiek gebied en als ondernemer een belangrijke rol spelen. Hij ontplooide lucratieve activiteiten in de cokehandel. In 2000 werd hij in Nederland bij verstek tot elf jaar cel veroordeeld wegens drugssmokkel.

In november 2007 begon in Suriname het proces tegen Bouterse en 24 andere verdachten die een rol in de Decembermoorden zouden hebben gespeeld. Tot dusver is Bouterse bij geen enkele zitting komen opdagen.

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen zei Bouterse dat hij genoeg potentie heeft om president te worden. Maar pas nu, na de parlementsverkiezingen, heeft hij gezegd dat hij daadwerkelijk een gooi naar het presidentschap gaat doen. Vijf jaar geleden schoof hij partijgenoot Rabin Parmessar naar voren, maar die legde het bij de verkiezing af tegen de huidige president Ronald Venetiaan. (ANP)

Desi Bouterse. Foto EPA Beeld
Desi Bouterse. Foto EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden