President Trump zint op wraak na ‘Mueller’

Het Amerikaanse ministerie van ­Justitie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar… het Amerikaanse ministerie van Justitie. En niet zomaar een onderzoek: dat naar mogelijke inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016.

President Donald Trump.Beeld SHAWN THEW/EPA

Nu er sinds een aantal weken formeel onderzoek wordt gedaan naar de mogelijk­heden om Donald Trump af te zetten, lijkt dat vorige onderzoek naar zijn presidentschap iets uit een ver verleden. Het Witte Huis zelf is echter allerminst vergeten hoe de FBI de afgelopen drie jaar onderzocht of Trump met Russische hulp de presidentsverkiezingen had gewonnen.

Vrijwel direct nadat de commissie van speciaal onderzoeker Robert Mueller zijn bevindingen in mei had gepresenteerd – het antwoord was nee, banden tussen Trump en Rusland kunnen we niet hard maken – stelde minister van Justitie William Barr een commissie in die het Mueller-onderzoek zou evalueren.

Munitie

Die beoordeling heeft het ministerie kennelijk voldoende munitie gegeven om de strafrechtelijke weg te bewandelen. De onderzoeksleider heeft van Barr namelijk carte blanche gekregen om dagvaardingen te gaan versturen, meldden twee justitiebronnen vrijdagochtend afzonderlijk van elkaar aan The New York Times.

Wanneer het onderzoek begint en welke mogelijke misdaden zullen worden onderzocht, is niet duidelijk. Maar het is aannemelijk dat de heren die drie jaar geleden leiding gaven aan de inlichtingendiensten, James Comey (FBI), John Brennan (CIA) en James Clapper (DNI), binnenkort een uitnodiging kunnen verwachten.

Politieke tegenstanders van de president leggen de stap uit als nieuw bewijs dat Trump de middelen van zijn regering – een ministerie en ambtenarenapparaat met bijbehorende onderzoekscapaciteit – inzet voor persoonlijk gewin.

Waar Mueller en de FBI het onderzoek hebben afgesloten, geldt dat niet voor Trump. Hij schroomt evenmin om het als onafhankelijk orgaan bedoelde ministerie van Justitie in te zetten bij de vergeldingsacties die hij in petto heeft.

‘Vriend’

Nog los van het feit dat hij daarmee waarschijnlijk zijn presidentiële bevoegdheden misbruikt, is de timing van het onderzoek ongewoon. Terwijl Democraten zich oriënteren op een impeachment, lijkt de president te willen zeggen: ‘Jullie kunnen mij niet onderzoeken. Ik onderzoek jullie al!’

Barr had voorafgaand aan zijn benoeming tot minister nog gezegd pal voor het Muelleronderzoek te zullen staan. “Robert Mueller is mijn vriend,” zei hij in december.

Het lijkt Trump steeds minder te interesseren hoe de buitenwacht reageert op zijn handel en wandel en die van zijn ministers. Bovendien zal hij van die publieke opinie ook steeds minder binnenkrijgen. Het Witte Huis heeft de abonnementen op The New York Times en The Washington Post opgezegd. “Scheelt honderdduizenden dollars belasting,” aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden