President ontbindt parlement Oekraïne

President Viktor Joesjtsjenko Foto AP/Mykhalo Markiv Beeld
President Viktor Joesjtsjenko Foto AP/Mykhalo Markiv

KIEV - De politieke crisis in Oekraïne, ontstaan uit de strijd om de macht tussen president Viktor Joesjtsjenko en premier Joelia Timosjenko, is tot een volgende uitbarsting gekomen. In 2004 waren de twee nog partners in de pro-westerse Oranje Revolutie.

In een televisietoespraak kondigde Joesjtsjenko gisteren aan dat hij het parlement zal ontbinden en nieuwe verkiezingen zal uitschrijven, de derde in evenzoveel jaren. Deze verkiezingen zullen 7 december worden gehouden, blijkens een presidentieel decreet dat vanmorgen werd gepubliceerd.

Vorige maand al viel de coalitie tussen beiden uiteen, toen de partij van de premier met de oppositie meestemde om de bevoegdheden van de president in te dammen.

In zijn toespraak beschuldigde de president Timosjenko van machtswellust. ''Ik ben er ten diepste van overtuigd dat de democratische coalitie is stukgelopen op slechts één ding: menselijke ambitie. De ambitie van één persoon. Dorst naar macht, andere waarden, persoonlijk belang dat de overhand krijgt over het nationale belang...''
Het is de tweede keer sinds hij in 2005 tot president werd gekozen dat Joesjtsjenko het parlement ontbindt. Hij deed dat eerder in april vorig jaar, waarna de Oranjecoalitie van Timosjenko's partij en de parlementaire aanhang van de president de verkiezingen won met een meerderheid van één zetel.

Het heeft nooit willen boteren tussen de president en de premier. Joesjtsjenko ontsloeg Timosjenko al eens in september 2005. Ze keerde na de verkiezingen van vorig jaar terug. In augustus van dit jaar, na het Russische optreden in Georgië, werd zij er echter door Joesjtsjenko's aanhang van beschuldigd dat zij het nationaal belang had verraden door zich niet ondubbelzinnig achter Georgië op te stellen in het conflict op de Kaukasus.

De vicefractieleider van Timosjenko's partij in het parlement, Andrej Portnov, noemde de stap van Joesjtsjenko gisteren 'ongrondwettelijk en zinloos'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden