President Nigeria: Boko Haram werkt als Al-Qaeda-operatie

Boko Haram is niet langer een lokaal probleem, maar 'werkt duidelijk als een Al-Qaeda-operatie'. Dat heeft de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan vandaag in Parijs gezegd. Jonathan is met de leiders van vier andere Afrikaanse landen in Frankrijk voor een internationale top over Boko Haram.

Redactie
President Goodluck Jonathan van Nigeria (midden) en president Hollande van Frankrijk, vandaag in Parijs. Beeld afp
President Goodluck Jonathan van Nigeria (midden) en president Hollande van Frankrijk, vandaag in Parijs.Beeld afp

Samen met vertegenwoordigers van Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bespreken de gedelegeerden manieren om de islamitische terreurgroep te bestrijden. Volgens de Franse president François Hollande is het vooral belangrijk dat onderling informatie wordt gedeeld, dat grenzen worden bewaakt en dat in geval van crisis snel wordt opgetreden.

Ook volgens Hollande heeft Boko Haram de handen met andere terreurgroepen in Afrika ineengeslagen. Daarmee is de beweging een continentaal en zelfs een mondiaal probleem geworden. Boko Haram beschikt over ruime fondsen en geavanceerd wapentuig en traint met sommigen van de meest ervaren terroristen in de wereld, zei Hollande. Het wapentuig van Boko Haram komt volgens Hollande uit Libië, strijders van de beweging zouden in Mali zijn getraind, voordat aan Al-Qaeda gelieerde terroristen daar werden verjaagd. De oorsprong van het geld van Boko Haram is nog onduidelijk.

Boko Haram ontvoerde in april meer dan driehonderd Nigeriaanse schoolmeisjes. Enkele tientallen wisten uit hun handen te ontsnappen, maar nog steeds worden er bijna driehonderd vastgehouden. De terreurgroep wil hen ruilen voor gedetineerde strijders en dreigt hen anders in slavernij te verkopen.

De leiders op de top in Parijs spraken af dat de grenzen van Nigeria beter bewaakt moeten worden - strijders van Boko Haram houden zich schuil in het grensgebied met Kameroen - inlichtingen moeten worden gedeeld en de wapens en de geldstromen van de terreurgroep moeten worden gevolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden