Update

President Mubarak niet herkiesbaar

Betogers in Caïro. EPA Beeld
Betogers in Caïro. EPA

CAIRO - De Egyptische president Hosni Mubarak heeft dinsdagavond zijn afscheid aangekondigd, na acht dagen van massale protesten. Dinsdag liepen minstens een miljoen mensen een mars door CaÈiro om zijn vertrek af te dwingen. Honderdduizenden mensen demonstreerden ook in de steden AlexandriÈe en Suez. Vele bewoners hekelen de onderdrukking en armoede onder zijn regime. De 82-jarige Mubarak leidt Egypte al dertig jaar op autoritaire wijze.

De aankondiging van het vertrek over acht maanden leidde tot gejuich, maar was niet voldoende voor menige betoger. ,,We gaan niet weg, we gaan niet weg'', schreeuwden betogers die al dagenlang het Tahrirplein en omliggende straten in CaÈiro bezetten. Velen wapperden met de rood-wit-zwarte vlaggen van Egypte.

,,Vrijdag zijn we bij het paleis'', schreeuwden ze. Onder anderen oppositieleider Mohammed ElBaradei zei dat vrijdag 'vertrekdag' moet zijn voor Mubarak.

De oppositie, waaronder ook de Moslim Broederschap, hebben dinsdag afgesproken dat ze niet met Mubarak of zijn nieuwe vicepresident onderhandelen. Ze willen dat hij eerst aftreedt. Het parlement, volkomen gedomineerd door Mubaraks Nationaal Democratische Partij, moet volgens hen worden ontbonden. Dan moet er een overgangsregering komen.

De massale betogingen dinsdag verliepen opvallend vreedzaam. Wel hadden enkele betogers poppen opgehangen aan een strop; de poppen moesten de gehate president voorstellen. Het leger had tevoren verklaard niet te schieten op de betogers, maar daartoe bleek ook geen noodzaak. Bij eerdere gevechten, vooral met de oproerpolitie, zijn mogelijk al driehonderd mensen omgekomen, schatte de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, dinsdag.

Zelfs de Egyptische staatstelevisie toonde beelden van de mars van dinsdag. Presentatoren speculeerden toen al openlijk over de periode nÂa Mubarak.

Ook internationaal kwam Mubarak dinsdag verder onder druk te staan. De Amerikaanse oud-presidentskandidaat John Kerry, nu voorzitter van de buitenlandcommissie van de Senaat, zei dat Mubarak zich niet herkiesbaar moet stellen bij de presidentsverkiezingen volgend jaar. De internationale organisatie van socialistische partijen heeft de partij van Mubarak dinsdag uit de organisatie gezet.

De IsraÈelische premier Benjamin Netanyahu hoopt dat de toekomstige Egyptische regering het dertigjarige vredesverdrag met IsraÈel respecteert. Egypte is al jarenlang de trouwste bondgenoot van IsraÈel in de regio.

Egypte is bijna geheel lamgelegd door stakingen en plunderingen. Veel toeristen worden door hun reisorganisatie teruggehaald. Opvallend genoeg worden de 30.000 vakantievierende Britten niet geÈevacueerd uit Egypte. Britse reisorganisaties bieden zelfs nog verder afgeprijsde zonvakanties aan naar Egyptische badplaatsen. Belgen die met Thomas Cook in Luxor en Sharm al-Sheikh verblijven, kunnen er ook blijven: ,,De situatie is er volkomen normaal en niemand wil vervroegd terugkeren'', aldus een woordvoerder van de reisorganisatie. (ANP/AFP/RTR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden