'President' Mongols vast voor heling fiets in Amsterdam-Zuid

De Amsterdamse politie heeft de 49-jarige 'president' van de omstreden motorclub Mongols MC Holland opgepakt voor het verkopen van een gestolen fiets.

Een tipgever had de politie gemeld dat de man op straat fietsen verkocht. Beeld Mongols
Een tipgever had de politie gemeld dat de man op straat fietsen verkocht.Beeld Mongols

De 49-jarige IJmuidenaar R.K. verkocht op het Matthijs Vermeulenpad in Amsterdam-Zuid vrijdagmiddag de gestolen fiets aan een vrouw, die later vertelde dat ze de koop via Marktplaats had geregeld.

De 'outlawbiker' gebruikte bij de verkoop een vervalste aankoopbon en met het framenummer van de fiets bleek gerommeld. Een tipgever had de politie gemeld dat de man op straat fietsen verkocht.

Op goede voet
De van oorsprong Californische Mongols zijn wereldwijd berucht als aartsrivalen van de Hells Angels. In Nederland bestaat de club pas sinds oktober 2014, met één zogeheten 'Nomad'-afdeling zonder vast clubhuis die voornamelijk vanuit Amsterdam opereert.

De Nederlandse tak is met ongeveer tien leden (nog) klein, maar in Duitsland is de club groot. Daar hebben confrontaties tussen de Mongols en de Hells Angels vele slachtoffers geëist.

De Nederlandse Mongols staan op goede voet met de snel gegroeide motorclub No Surrender - die eveneens op gespannen voet leeft met de Hells Angels. De vrijdag gearresteerde 'president' van de Mongols was voorheen lid van No Surrender.

Twee Angels veroordeeld
Op 7 april kwamen de Nederlandse Mongols voor het eerst groot in het nieuws door een vechtpartij in een Van der Valkhotel in Rotterdam met de Hells Angels. De Mongols wilden volgens bronnen in de motorwereld een Rotterdamse afdeling vormen, hetgeen bij de Hells Angels slecht viel.

Leden van No Surrender hielpen de Mongols die avond. Hoewel bij de vechtpartij tussen tientallen leden van de Hells Angels en de Mongols vele klappen vielen en zelfs werd geschoten, waarna 23 verdachten werden gearresteerd (onder wie R.K.), werden maar twee Hells Angels voor het geweld veroordeeld.

Een 43-jarige Amsterdamse Hells Angel kreeg vier maanden cel voor het bezit van een geladen revolver en 270 patronen, die bij zijn vriendin in huis waren gevonden daags na de knokpartij. Een Hells Angel uit Gouda (37) kreeg een zelfde straf omdat in zijn bedrijf een vuurwapen lag.

Beeld uit 2014: Ambulancepersoneel bij het Van der Valkhotel in Rotterdam, waar een vechtpartij tussen de Mongols en de Hells Angels plaatsvond. Beeld anp
Beeld uit 2014: Ambulancepersoneel bij het Van der Valkhotel in Rotterdam, waar een vechtpartij tussen de Mongols en de Hells Angels plaatsvond.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden