President Mexico wil naam Mexico wijzigen in Mexico

Het moet het laatste wapenfeit worden van de zittende Mexicaanse president Felipe Calderon: de naam van het land wijzigen in 'Mexico'.

redactie
Mexicaanse president Felipe Calderon. Beeld EPA
Mexicaanse president Felipe Calderon.Beeld EPA

Nu denkt u wellicht: 'Mexico heet toch al Mexico?' Dat klopt gedeeltelijk, voluit heet het land namelijk de Verenigde Mexicaanse Staten. Deze naam werd in 1824 aangenomen in navolging van het democratische buurland en voorbeeld de Verenigde Staten van Amerika, nadat Mexico zich had losgeweekt van kolonisator Spanje. De officiële naam van het land wordt echter niet frequent gebruikt, alleen nog maar op overheidsdocumenten en geld.

Na-apen
Toch wil president Calderon de naam veranderen. 'Ons land hoeft niemand na te apen', zei de de Mexicaanse leider tegen persbureau AP. 'Het is tijd dat Mexicanen weer terug gaan naar de mooie en simpele naam van ons land, Mexico. Een naam die we roepen, zingen, die ons blij maakt, waar ons mee identificeren en die ons trots maakt.'

Om de grondwetswijzigingen door te laten gaan moet deze eerst goedgekeurd worden door beide huizen van het Congres en door de meerderheid van de 31 vertegenwoordigers van de verschillende Mexicaanse staten. Veel Mexicanen nemen het voorstel niet heel serieus en denken dat de actie van Calderon vooral symbolisch van aard is omdat de president op 1 december aftreedt. De president ontkent dit. 'Mexico heeft geen naam nodig die een ander nabootst en die niemand dagelijks gebruikt.'

2003
Het is niet de eerste keer dat Calderon een wetsvoorstel indient om de naam van het land te veranderen. In 2003 probeerde hij dit als Congreslid ook al. De wet haalde het niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden