President Macron belooft boze Fransen meer geld

Fransen die werken krijgen een ‘aanzienlijke’ verlaging van de inkomstenbelasting en pensioenen worden verhoogd. Zo wil president Emmanuel Macron de voortdurende onrust in zijn land sussen. 

De grote vraag na de toespraak van donderdag is of Macron het vertrouwen van de Fransen terug kan winnen.Beeld REUTERS

De Franse president Emmanuel Macron heeft gisteravond maatregelen bekendgemaakt die een antwoord moeten zijn op de maandenlange protesten van de ‘gele hesjes’. Om de maatregelen te bekostigen wil Macron de Franse overheidsuitgaven verder terugdringen. Ook wil hij belastingaftrekposten van bedrijven aanpakken.

“De Fransen voelen zich onrechtvaardig behandeld, fiscaal en sociaal,” zei de president, in een analyse van de ‘gele hesjes’, die al bijna zes maanden actievoeren in Frankrijk. “De Fransen vinden dat de elite te weinig aandacht voor ze heeft, ze voelen zich in de steek gelaten.”

Macron beloofde dat er in de rest van zijn ambtstermijn geen ziekenhuizen en scholen op het platteland meer worden gesloten, als lokale burgemeesters daartegen zijn.

Heilige huisjes

Macron zei zijn presidentschap een nieuwe draai te willen geven, met ‘nieuwe ambities’ voor Frankrijk en de Fransen. “Iedereen moet de hoop hebben dat zijn leven beter wordt. En iedereen moet daarvoor ook een inspanning leveren.” Hij noemde dat ‘de kunst van het Frans zijn’.

Maar heilige huisjes raakt de Franse president nauwelijks aan. De pensioenleeftijd blijft op 62 en de werkweek blijft 35 uur. Wel kwam hij met een hoogst symbolische maatregel: de eliteschool ENA voor politici en topambtenaren moet worden afgeschaft.

De Franse president zei over zijn eigen beleid, ‘niks fout te hebben gedaan’. “In tegendeel. Misschien hebben we ons beleid niet snel genoeg uitgevoerd.”

Aan een van de belangrijkste eisen van de ‘gele hesjes’, het burgerreferendum, wil de president geen gehoor geven. Hij wil wel meer referenda toelaten, maar niet als het uitsluitend een initiatief van burgers is – ook politici moeten erbij betrokken zijn.

De maatregelen volgen op de protesten van de ‘gele hesjes’ en ruim twee maanden van debatten in heel het land. In heel Frankrijk werden meer dan tienduizend bijeenkomsten georganiseerd. Fransen mochten daar over verscheidene onderwerpen voorstellen en ideeën op tafel leggen – en ook online indienen.

Nu of nooit

De grote vraag na alle gesprekken en de toespraak van gisteravond is of Macron, bijna twee jaar na zijn aantreden, het vertrouwen van de Fransen terug kan winnen. Hij staat er bijzonder slecht voor in de peilingen: slechts rond de 30 procent van de Fransen is tevreden over hem.

Zijn tv-optreden van gisteravond wordt in Frankrijk dan ook als dé lakmoesproef voor de resterende drie jaar van zijn presidentschap gezien. ‘Het is nu of nooit’, werd op de Franse televisie waarschuwend gezegd. “Er komt geen tweede kans voor Macron,” zei senaatsvoorzitter Gérard Larcher.

De ‘gele hesjes’ hadden vooraf al te kennen gegeven geen vertrouwen te hebben in de uitkomst van het Nationaal Debat. Ze vonden dat de inhoud en de gespreksonderwerpen te veel ‘gestuurd’ waren door de overheid. “Deze regering moet gewoon aftreden,” aldus een van de leidsters van de ‘hesjes’.

Voor de president zijn de maatregelen om nog een andere reden van belang. Over een maand worden de Europese verkiezingen gehouden. De partij van Macron ging lang op kop in de peilingen, maar is in een recente opiniepeiling ingehaald door de rechtspopulisten van Marine Le Pen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden