Plus

President Joko Widodo wint weer in Indonesië

Zittend president Joko Widodo heeft gisteren de presidentsverkiezingen in Indonesië gewonnen. Dat bleek in de uren na het sluiten van de stembussen, uit doorgaans betrouwbare steekproefsgewijze tellingen.

Joko Widodo en zijn vrouw Iriana brengen hun stem uit tijdens de verkiezingen Beeld ANP
Joko Widodo en zijn vrouw Iriana brengen hun stem uit tijdens de verkiezingenBeeld ANP

De gematigde economisch hervormer Jokowi kreeg 55 procent van de stemmen, tegen zo'n 45 procent voor zijn rivaal, de nationalistische oud-generaal Prabowo Subianto, die heeft samengewerkt met islamistische partijen.

Ex-generaal Prabowo verklaarde in een reactie dat volgens zijn eigen peilingen hijzelf de verkiezingen heeft gewonnen. Hij spoorde zijn aanhangers aan om op te letten dat er niet wordt gefraudeerd bij het tellen. President Jokowi noemde de stembusgang 'eerlijk' en riep op tot eenheid. "Laten we ons na de parlements- en presidentsverkiezingen verenigen als broeders en zusters."

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld en is met 193 miljoen stemgerechtigde kiezers in grootte de derde democratie. De verkiezingsstrijd in de groene archipel werd voor een flink deel uitgevochten over de staat van de economie en dat werkte in het voordeel van president Jokowi.

Joko Widodo, de zevende president van Indonesië mag op voor een tweede termijn. Beeld AP
Joko Widodo, de zevende president van Indonesië mag op voor een tweede termijn.Beeld AP

Hoewel de 57-jarige Jokowi er in zijn eerste termijn niet in slaagde de economische groei substantieel op te krikken, bevestigde hij wel zijn reputatie als een pragmatisch economisch hervormer. Hij investeerde in de aanleg van wegen, spoorlijnen en vliegvelden en de bouw van elektriciteitscentrales.

Ook verminderde hij de bureaucratie, waardoor Indonesië aantrekkelijker werd voor ondernemers, en pompte hij geld in armoedebestrijding, waaronder een forse uitbreiding van het aantal mensen dat recht heeft op een basiszorgverzekering.

Wie is de vroomste?
Tegelijk mondde de verkiezingsstrijd, zoals vaker in Indonesië, ook uit in een wedstrijd in vroomheid. Zo sloot Prabowo een pact met conservatieve islamistische partijen en probeerde hij zich op te werpen als de beste moslim.

In reactie daarop koos Jokowi als running mate een intolerante conservatieve geestelijke. Ook ging hij zondag, vlak voor de verkiezingen, nog snel even op pelgrimage naar Mekka en verspreidde beelden daarvan op sociale media.

De verkiezingsstrijd was daarmee typisch voor de grote veranderingen die Indonesië doormaakt. Van oudsher staat het Zuidoost-Aziatische land bekend om zijn relatief gematigde islam. Maar sinds de val van dictator Soeharto in 1998 en de democratisering die daarop volgde, drukken conservatieve moslims een steeds groter stempel op de samenleving.

Over fatwa's (religieuze decreten van geestelijken) werd vroeger nogal eens lacherig gedaan, maar tegenwoordig worden ze serieus genomen. De definitieve uitslag volgt pas op 22 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden