President Iran vertrekt vlak na speech bij VN in New York

De Iraanse president Hassan Rohani gaat eerder weg uit New York, zodat hij de begrafenis kan bijwonen van de Iraniërs die zijn omgekomen tijdens de hadj in Mekka. Het Iraanse staatspersbureau IRNA schrijft dat hij maandagmiddag terugvliegt in plaats van dinsdag.

redactie
De Iraanse president Hassan Rohani Beeld afp
De Iraanse president Hassan RohaniBeeld afp

Rohani is in de VS vanwege de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij geeft maandagochtend een toespraak voor de 193 lidstaten van de VN waarbij hij samen met de Russische president Poetin bijval tracht te krijgen voor hun steun aan het regime van president Bashar al-Assad in Syrië.

Poetin zei zondag in een interview op de Amerikaanse televisie dat hij hoopt op een 'regionale coördinatie-structuur' tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Hij spreekt maandag in New York met zijn ambtgenoten Raul Castro van Cuba en Hassan Rohani.

Volgens Poetin is het leger van Assad 'het enige legitieme conventionele leger op Syrische bodem'. De regeringssoldaten strijden tegen terroristen 'en Rusland zou graag steun vinden voor een gemeenschappelijke actie tegen de terroristen', luidde het in het Russisch op CBS. Rusland biedt militaire hulp aan het Assad-regime, 'voorlopig zonder grondtroepen', aldus Poetin.

'Assad moet aan de macht blijven'
De Iraanse president ging nog een stapje verder. Tegenover CNN verklaarde Rohani dat 'vandaag iedereen in de wereld erkent dat president Assad aan de macht moet blijven om de terroristen te bestrijden. Dat laatste is ons belangrijkste doel en we hebben geen andere oplossing dan de centrale overheid in Syrië versterken'.

Alleen luchtaanvallen uitvoeren, zoals het Westen doet, zal het terrorisme volgens Rohani niet verslaan. De Iraanse president sloot niet uit dat, na een overwinning op de jihadisten, 'politieke hervormingen' nodig zullen zijn.

De VN heeft een aantal vergaderingen maandag geschrapt, waardoor de Iraanse president op tijd kan vertrekken voor zijn verplichtingen in Teheran. Tijdens de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka kwamen donderdag bijna achthonderd mensen om het leven door verdrukking. Onder de doden waren veel moslims uit Iran.

De Russische president Poetin Beeld afp
De Russische president PoetinBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden