'President en vice-premier Servië afgeluisterd door politie'

In Servië is grote opschudding ontstaan door berichten dat president Tomislav Nikolic en vice-premier Aleksandar Vucic door de politie worden afgeluisterd. De persoonsbewaking van vice-premier en minister van Defensie Vucic is verscherpt, zo meldden vandaag alle media in Servië.

President Tomislav Nikolic (L). Beeld afp
President Tomislav Nikolic (L).Beeld afp

Volgens de krant Danas gaat de regering er vooralsnog van uit dat er sprake is van voorbereiding tot een staatsgreep. Bronnen van Danas zeggen dat de twee politici zijn afgeluisterd door individuele politiemensen 'in opdracht van zakenlieden en criminelen'. Premier en minister van Binnenlandse Zaken Ivica Dacic heeft verklaard dat de afluisteractie is opgezet door rechercheurs zonder dat die wisten om wie het ging.

De krant Blic schrijft dat de opdracht tot de actie drie dagen geleden is gegeven door de leiding van de recherche, buiten medeweten van de politietop en premier Dacic. De originele opdracht kwam volgens Blic echter terecht op het bureau van vice-premier Vucic die daarop alarm sloeg en de politietop bij zich ontbood. Het openbaar ministerie in Belgrado is inmiddels een onderzoek gestart naar de gang van zaken.

'Kapitale blunder'
De Servische media zijn algemeen van mening dat de politiemensen die hun ondergeschikten opdracht gaven tot de afluisteractie een kapitale blunder hebben gemaakt. Zij zouden over het hoofd hebben gezien dat Aleksandar Vucic niet alleen minister van Defensie is, maar dat hij ook het werk van de veiligheidsdiensten coördineert.

De premier heeft inmiddels veranderingen binnen de politieorganisatie aangekondigd. 'Binnen de recherche wist men niet dat het de telefoon van minister Vucic was die werd afgeluisterd. Dit is ontoelaatbaar, het toezicht en de controle op politie-activiteiten functioneert niet goed', concludeert Dacic.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden