President Ecuador: nog geen besluit over asiel Assange

President Rafael Correa van Ecuador heeft ontkend het besluit te hebben genomen om asiel te verlenen aan WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Correa bestrijdt een bericht daarover dat de Britse krant The Guardian eerder publiceerde.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Beeld getty
WikiLeaks-oprichter Julian Assange.Beeld getty

The Guardian baseert zijn berichtgeving op uitspraken van hoge regeringsfunctionarissen in Ecuador.

Assange verblijft sinds 19 juni in de Londense ambassade van Ecuador, waar hij politiek asiel aanvroeg. Maandag zei Correa tegen de staatstelevisie dat hij deze week een besluit zou nemen over de asielaanvraag. Het blijft onduidelijk of zo'n besluit Assange in staat stelt het Verenigd Koninkrijk te verlaten en naar Ecuador te vliegen, of dat het niet meer dan een symbolisch gebaar zal blijken.

Aanranding
Assange wordt in Zweden beschuldigd voor aanranding en verkrachting van twee voormalige vrijwillige medewerksters van zijn website WikiLeaks. Hij vluchtte naar de ambassade om uitlevering aan Zweden te voorkomen.

De Australiër vreest dat hij uiteindelijk in handen van de Verenigde Staten komt waar hem een zware straf wacht, omdat hij honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten heeft openbaargemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden