President Chili op bezoek

Bachelet komt met een uitgebreide handelsdelegatie naar Nederland. Foto EPA Beeld
Bachelet komt met een uitgebreide handelsdelegatie naar Nederland. Foto EPA

DEN HAAG - De klik met koningin Beatrix zal er zeker zijn wanneer de Chileense president Michelle Bachelet maandag aan het begin van een driedaags staatsbezoek wordt verwelkomd op paleis Noordeinde in Den Haag.

Beatrix heeft 'iets' met sterke vrouwen die zich ondanks tegenslagen en persoonlijk leed een weg naar de top hebben gebaand. Sonja Gandhi is zo iemand, de voormalige Letse president Vaira Vike-Freiberga, en ook Michelle Bachelet (57), sinds 2006 president van het uitgestrekte Zuid-Amerikaanse land.

Bachelets vader was luchtmachtgeneraal toen Arturo Pinochet in september 1973 een greep naar de macht deed in Chili. De toenmalige president Salvador Allende werd gedood, Alberto Bachelet werd als 'landverrader' vastgezet en gemarteld omdat hij onder Allende de leiding had over voedseldistributieprogramma. In maart 1974 stierf hij in gevangenschap, één van de 3000 slachtoffers van het terreurbewind.

Bachelets vrouw Ángela en dochter Michelle, toen student medicijnen, werden een jaar later ook opgepakt en mishandeld. Na hun vrijlating vertrokken in ballingschap, eerst naar Australië en daarna naar de DDR. In die jaren vertrokken zo'n 50.000 Chilenen, ook Nederland nam een groot aantal van hen op.

Michelle Bachelet zette haar studie voort in Berlijn en trouwde daar met een Chileense architect, met wie ze twee kinderen kreeg. In 1979 keerde ze terug naar Chili, waar ze haar studie afrondde. Ze begon zich in te zetten voor herstel van de democratie en verbetering van de volksgezondheid.

Pinochet moest in 1990 het veld ruimen, en Michelle Bachelet werd in 2000 minister van Volksgezondheid. Dat ze de morning after pil gratis ter beschikking stelde aan slachtoffers van seksueel geweld, zorgde in het katholieke Chili voor ophef. Twee jaar later volgde haar verrassende en opvallende benoeming door de toenmalige president Ricardo Lagos tot minister van Defensie. De eerste vrouw op die post in de geschiedenis van Chili én Latijns-Amerika. Ze kreeg de opdracht de strijdkrachten te vermaatschappelijken en ondergeschikt te maken aan het burgerlijk gezag. Als minister van Defensie ontving ze in 2003 ook prins Willem-Alexander in het Chileens centrum voor vredesoperaties en sprak ze met Beatrix die dat jaar op staatsbezoek kwam. Eind 2004 verliet Michelle Bachelet Defensie om voor de socialisten een gooi te kunnen doen naar het presidentschap. Bij de tweede ronde van de verkiezingen kreeg ze begin 2006 53,5 procent van de stemmen.

Speerpunt van haar beleid is het verminderen van de inkomensongelijkheid. Donderdag wees ze in haar 'verantwoording aan de natie', een soort troonrede, nog op het belang dat er vooruitgang wordt gemaakt bij het bereiken van sociale rechtvaardigheid, ook in moeilijke economische tijden. Bachelet komt dan ook met een uitgebreide handelsdelegatie naar Nederland. De Universiteit Leiden, waar ze spreekt over de bestendiging van de democratie in Latijns-Amerika, verleent haar de Willem van Oranjepenning. (HANS JACOBS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden