Update

President Centraal-Afrika vlucht voor rebellen

De president van de Centraal-Afrikaanse Republiek is zondag gevlucht voor oprukkende rebellen. De opstandelingen hebben de hoofdstad Bangui ingenomen.  De Afrikaanse Unie heeft de acties van de rebellen veroordeeld en riep de leden op om gezamenlijk te reageren.

null Beeld afp
Beeld afp

President François Bozizé is naar buurland de Democratische Republiek Congo gevlucht, aldus een van zijn woordvoerders. De rebellen zijn de afgelopen week aan hun opmars begonnen in de oud-kolonie van Frankrijk.

Volgens de opstandelingen moet Bozizé weg, omdat hij zich niet aan de afspraken in een vredesverdrag heeft gehouden. De president was in 2003 aan de macht gekomen door een militaire staatsgreep.

Arm
De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de armste landen van Afrika, hoewel het land over aanzienlijke bodemschatten beschikt. Sinds de onafhankelijkheid in 1960 is het land geplaagd door rebellieën.

Frankrijk heeft extra troepen naar het Afrikaanse land gestuurd om het internationale vliegveld veilig te stellen. De voormalige kolonisator wil een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De Centraal-Afrikaanse Republiek grenst aan Tsjaad, Sudan, Zuid-Sudan, de Democratische Republiek Congo, Congo-Brazzaville en Kameroen. Het land is met een oppervlakte van bijna 622.000 vierkante kilometer ongeveer 17 keer groter dan Nederland en heeft ongeveer 5 miljoen inwoners. Sinds de onafhankelijkheid in 1960 tot de eerste democratische verkiezingen in 1993 heeft het land alleen presidenten gehad die met geweld of fraude aan de macht waren gekomen.

De bekendste president uit die tijd is Jean-Bédel Bokassa, die zich in december 1976 tijdens een luxueuze ceremonie tot keizer uitriep, waardoor het land tot zijn val in september 1979 het Centraal-Afrikaanse Keizerrijk heette. Bokassa was een wrede tiran die zich zelfs aan kannibalisme schuldig maakte, zoals bleek uit verklaringen van zijn kok in het proces dat na zijn val tegen hem werd gevoerd. Bokassa werd bij verstek ter dood veroordeeld, maar zijn straf werd omgezet in levenslang. In 1993 kreeg hij amnestie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden