Update

President Bouterse steunt Kwakoe met 50.000 euro, politici verontwaardigd

Desi Bouterse draagt financieel bij aan het noodlijdende Kwakoe Festival. De president van Suriname wilde volgens een woordvoerder in de krant De Ware Tijd 'iets terugdoen voor de diaspora'. In totaal zou het festival 'minimaal 50.000 euro' hebben kunnen bijschrijven, meldt het dagblad woensdag.

Redactie
Desi Bouterse. Beeld reuters
Desi Bouterse.Beeld reuters

'Het staatshoofd was gelijk te vinden voor het voorstel. In moeilijke tijden heeft de diaspora ons ondersteund en nu doet de president iets terug voor de diaspora', zegt de directeur van het kabinet van de president, Eugène van der San. Bouterse zou zelf hebben bijgedragen aan de regeringsbijdrage.

Amsterdamse politici reageren verontwaardigd. D66-gemeenteraadslid Gerolf Bouwmeester zegt op Twitter: 'Bloedgeld van veroordeelde drugscrimineel! Schandelijk!' VVD-fractievoorzitter Robert Flos schrijft, ook op Twitter: 'Gemeente is (terecht) ontwikkelingshulp aan Suriname gestopt vanwege Bouterse en moet zeker geen geld van deze crimineel voor Kwakoe aannemen.' Hij verwijst daarmee naar het besluit van de gemeente Amsterdam om de samenwerking met het land op een laag pitje te zetten toen Bouterse president werd.

'Van verenigde bedrijfsleven'
Aan AT5 laat organisator, stichting Kofoe, weten dat het geld niet direct afkomstig is van Bouterse zelf. 'We krijgen inderdaad 50.000 euro, maar dit is een toezegging van het verenigde bedrijfsleven in Suriname', aldus een woordvoerder van Kofoe.

'Je zou natuurlijk kunnen stellen dat alles wat uit Suriname komt indirect van Bouterse afkomstig is. Als een groenteman een mango importeert, komt dat in principe ook van Bouterse.'

Tenten
Het zomerfestival in Amsterdam Zuidoost dreigde dinsdag voortijdig te worden opgedoekt, toen de grootste geldschieter dreigde de tenten weg te halen. Stichting Kofoe en geldschieter Witte Tentenverhuur liggen overhoop over de inzage in de financiën van het festival. De organisator zou het tentenbedrijf bovendien nog anderhalve ton verschuldigd zijn.

De partijen proberen er tot het einde van de week samen uit te komen. Als dat niet lukt, gaat een eerder gepland kort geding van de organisatie tegen Witte Tentenverhuur vrijdag door. Het geding moet de ontruiming van de tenten voorkomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden