Premierskandidaat Renzi bezoekt maandag Italiaanse president

PD-leider Matteo Renzi heeft maandagochtend een ontmoeting met de Italiaanse president Giorgio Napolitano. Het is de verwachting dat Napolitano aan Renzi vraagt een nieuwe Italiaanse regering te vormen. De centrumrechtse Italiaanse politicus Angelino Alfano wil beloftes van de nieuwe leider van de centrumlinkse PD voordat hij diens premierschap ondersteunt.

Redactie
De 39-jarige Matteo Renzi is door zijn eigen Democratische Partij (PD) voorgedragen als premier van Italië. Beeld epa
De 39-jarige Matteo Renzi is door zijn eigen Democratische Partij (PD) voorgedragen als premier van Italië.Beeld epa

Alfano verlangde vandaag dat Renzi aangeeft welke doelen hij zichzelf stelt. Renzi heeft de steun van Alfano nodig om het vertrouwen van het Italiaanse parlement te krijgen, mocht Napolitano de 39-jarige burgemeester van Florence vragen een coalitieregering te vormen.

Vertegenwoordigers van de partij van Renzi hebben aan Napolitano laten weten dat hij de tot 2018 lopende termijn van het parlement wil vol maken. Het is de bedoeling dat in die periode ook een belangrijke hervorming van de kieswet wordt doorgevoerd.

Jongste premier
Renzi wil zijn afgetreden partijgenoot Enrico Letta opvolgen als premier. De leider van de centrumlinkse Democratische Partij kan met zijn 39 jaar de jongste minister-president van Italië ooit worden. Zijn kabinet zou het 65e zijn in Italië sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Zijn eigen centrumlinkse PD zegde het vertrouwen in Letta afgelopen week op. Dat gebeurde op initiatief van partijleider Renzi die Letta al maanden met kritiek bestookte vanuit Florence, waar hij burgemeester is.

Renzi wil de oude garde van de Italiaanse politiek aan de kant schuiven en het Italiaanse politieke systeem hervormen.
De jonge politicus, die tot de rechtervleugel van de PD behoort, heeft al aangegeven dat het nieuwe hervormingskabinet, dat Italië ,,uit het moeras moet trekken'', wat hem betreft tot 2018 aanblijft. Dan staan de eerstvolgende reguliere parlementsverkiezingen gepland.

Alfano was minister van binnenlandse zaken en vicepremier in de regering van premier Letta die vorige week ten val kwam. Renzi heeft sommigen in zijn eigen partij van zich vervreemd doordat hij terug is gekomen op eerdere beloften om alleen via algemene verkiezingen premier te worden en niet via achterkamertjespolitiek.

Beslissend
Alfano zegt dat de steun van zijn partij, die zich vorig jaar los maakte van de conservatieve leider Silvio Berlusconi, 'beslissend' zal zijn voor Renzi. Berlusconi heeft zaterdag laten weten dat zijn partij 'verantwoordelijk oppositie' zal voeren tegen een nieuwe regering onder leiding van Renzi. Wel toonde hij zich 'bezorgd en verbaasd over deze ondoorzichtige crisis'.

De Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo en de xenofobe Noordelijke Liga boycotten de politieke consultaties uit protest tegen schimmige gang van zaken. Ook zien zij het overleg als een wassen neus, omdat de kaarten volgens hen toch al zijn geschud.

Angelino Alfano Beeld ap
Angelino AlfanoBeeld ap
President van Italië Giorgio Napolitano Beeld epa
President van Italië Giorgio NapolitanoBeeld epa
Matteo Renzi, nu nog burgemeester van Florence. Beeld epa
Matteo Renzi, nu nog burgemeester van Florence.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden