Plus

Première 'propagandafilm Erdogan' feest gelijkgestemden

Nederlandse ondertiteling was overbodig bij de première van de Turkse film Wolvenvallei - Vaderland. Het publiek kwam naar Pathé Arena voor een lofzang op het Turkse nationalisme, en het kreeg die lofzang.

Het publiek krijgt wat het zoekt in Wolvenvallei - Vaderland. De held redt de natie, net als James Bond, maar dan zonder geflikflooi met dames. Beeld Rink Hof
Het publiek krijgt wat het zoekt in Wolvenvallei - Vaderland. De held redt de natie, net als James Bond, maar dan zonder geflikflooi met dames.Beeld Rink Hof

"Soms weet ik niet meer wat echt is, en wat verzonnen," zegt een bezoeker van de film.

De man die niet met z'n naam in Het Parool wil, heeft een punt. De populaire film- en tv-serie Kurtlar Vadisi (Wolvenvallei) grijpt elke aflevering terug op politieke thema's als de Turkse strijd met de Koerden (Wolvenvallei - Terreur) of de macht van Israël (Wolvenvallei - Palestina), maar de producenten lijken ook de toekomst te kunnen voorspellen.

Heldendaden
Twee maanden voordat president Recep Tayyip Erdogan een staatsgreep van Gülen zegt te hebben voorkomen, werden al de rechten aangevraagd voor Wolvenvallei - Staatsgreep. Die naam werd verboden, maar twee maanden later was er in werkelijkheid wel een coup.

"Ik denk dat Gülen erachter zit," zegt de Amsterdamse Turkse bezoeker, die met vrouw en kinderen naar Zuidoost is gekomen.

Hij wordt op z'n wenken bediend, want de Turkse natie wordt in Kurtlar Vadisi - Vatan niet bedreigd door de Koerden, Israël of de maffia, maar door iemand die als twee druppels lijkt op de islamitische denker Fethullah Gülen.

Heldendaden van hoofdrolspeler Polat Alemdar redden de natie, zoals het script van de reeks voorschrijft.

"Het is een propagandafilm voor Erdogan," zegt het Amsterdamse raadslid Meltem Kaya (D66). "Geen goede zaak, maar het is een speelfilm. Dat het serieuze nieuws in Turkije door opsluiting van kritische journalisten ook tot propaganda is verworden, is veel erger."

Feest van gelijkgestemden
De Rotterdamse CDA-fractievoorzitter Sven de Langen vreest nieuwe incidenten onder Turken in Nederland door de film, maar bij de Arena was het een feest van gelijkgestemden.

"Filmbezoekers weten wat ze in deze serie kunnen verwachten," oordeelt Erik Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Universiteit Leiden. "Het is een soort James Bond, soms bloediger, onsmakelijker en extreem nationalistisch gekleurd. Maar James Bond kon je tijdens de Koude Oorlog ook propaganda noemen."

Zürcher gelooft niet dat Erdogan de film over de mislukte coup heeft gefinancierd. "Films over het Turkse nationalisme waren al een groot commercieel succes voordat Erdogan aan de macht kwam. Ze borduren voort op een breed gedeeld gevoel onder de Turken. Die films financieren zichzelf."

Lees terug: Onrust over Turkse 'propagandafilm' in bioscopen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden