PlusAchtergrond

Première De Warme Winkel afgelast: géén oprechte ode aan de ironie

De Warme Winkel moest afgelopen weekeinde de première van Een oprechte ode aan de ironie afblazen vanwege de coronacrisis. Het stuk is uitgesteld tot, ja tot wanneer eigenlijk? Wat zijn de gevolgen?

De Warme Winkel bij een repetitie voor Een oprechte ode aan de ironie. Beeld Sofie Knijff

Rutger Gernandt, directeur: ‘De acteurs vonden steun in appgroep’

“Ik had de persconferentie aanstaan op kantoor en toen ik hoorde ‘honderd-plus annuleren’ was het wel meteen van ‘oh-ooh’. De rest van de uitzending is daarna langs me heengegaan. Het was duidelijk dat we moesten afblazen, de première zat vol, de laatste try-out op zaterdag ook behoorlijk, dan heb je het al snel over vijfhonderd mensen. Je kunt moeilijk gaan loten om onder de honderd te blijven.”

“Nét niet gehaald, dachten we. Dat de tournee beïnvloed zou worden, daar hielden we al rekening mee, maar de première verwachtten we wel te halen. Je werkt twee maanden aan zo’n voorstelling in het repetitiehok en daarvoor al in de voorbereiding; zo’n première voelt dan heel erg als een eindpunt, en tegelijk de start van de volgende fase: het spelen.”

“De acteurs vingen elkaar op in een appgroep, wij aan de zakelijke kant zijn meteen alles gaan regelen. Ik heb direct verschillende scenario’s uitgewerkt: wat als het eind maart klaar is? Wat als het half april wordt, of zelfs mei? Wat kun je nog inhalen aan geboekte voorstellingen? Je kunt wel willen uitwijken naar juni, maar die maand heeft ook maar 30 dagen.”

Rutger Gernandt

“Ik heb ook meteen werktijdverkorting aangevraagd. Onze acteurs zijn allemaal in loondienst. Ze zouden een rol spelen, je kunt ook niet zeggen ‘ga maar even wat anders doen’. Onze technici zijn zzp’ers, die betalen we ook door. Hoeveel ons dit gaat kosten hangt af van hoe lang dit gaat duren. Reiskosten vervallen nu, net als catering, maar affiches en andere marketing, die kosten zijn allemaal al gemaakt. Evenals de huur van licht en geluid en van een vrachtwagen voor de tour.”

“Volgende week gaan we nadenken over wat nog kan. Wellicht dat we een paar voorstellingen die we online hebben naar onze bezoekers kunnen sturen. Dat je in plaats van naar een première naar een oude voorstelling kunt kijken. Maar ja, het mooie van theater is juist dat je erbij bent. Die ervaring is onvervangbaar.”

Prem Scholte Albers, hoofd technische ploeg: ‘Ik snap het, dat tempert mijn frustratie’

“Ik was tekeningen aan het maken voor het lichtplan en lijstjes voor het bouwen in ITA op zaterdag toen ik het nieuws kreeg. En toen had ik ineens een lang weekend. De voorstelling is nu technisch niet helemaal af, we moeten de draad weer oppakken. In april, naar ik hoop.”

“Het voelt heel raar en klote dat je zo in je eindsprint abrupt gestopt wordt. Aan de andere kant snap ik het heel goed. Ik ben een van de mensen die twee, drie weken geleden nog dachten: jee, wat is dat allemaal voor een overtrokken gedoe. Inmiddels weet ik beter. Als we niks doen, krijgen we Italiaanse toestanden. Dus ik voel mijn frustratie redelijk getemperd door begrip voor de situatie. Ik hoop dat we met z’n allen nu een beetje rustig aan doen, des te eerder kunnen we weer verder.”

Prem Scholte AlbersBeeld -

“Ik ben zzp’er, behalve dit heb ik nog wat kantoorklussen, die kan ik ook vanuit huis doen. En De Warme Winkel betaalt me nu door, dus op korte termijn heeft het geen impact, maar als het langer gaat duren wordt het wel een ding. Mijn vrouw is ook zzp’er. Ik kan me voorstellen dat er kleinere gezelschappen zijn die dat doorbetalen wel zouden willen, maar niet kunnen. Als je niet speelt, zijn er ook geen inkomsten.”

Vincent Rietveld, acteur: ‘Ik haal nu een aantal dingen naar voren’

“Het is heel onwerkelijk. Dit is overmacht. Een zekere gelatenheid is de enige manier waarop je kunt reageren, maar ik was in het begin echt wel boos! Het is toch een hele bevalling zo’n voorstelling en vlak voordat het kind geboren wordt moet je ineens ophouden met persen, dat is heel raar.”

“Ja, hoe hou je die voorstelling vast? We laten het maar een beetje los tot betere tijden. Het voordeel was wel dat we al een try-out hadden gedaan in Vlaardingen. Het stuk is in prin­cipe af, maar iedere theatermaker zal je kunnen vertellen dat in die laatste meters voor de première de kleur van het glazuur toch nog kan veranderen. Ik denk dat we nog een extra repetitiedag moeten inplannen om het te zijner tijd weer allemaal op zijn plek te krijgen.”

Vincent Rietveld

“Ik trek een aantal dingen die ik later zou doen naar voren, want met het inhalen van voorstellingen krijgen we het best druk. In het najaar komt de voorstelling Afscheids­tournee, die moet ik nog schrijven. Dat zou ik in juni doen, maar daar ga ik nu dan maar eens mee beginnen. Dat wordt een vervolg op mijn voorstelling Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or. Een stuk over over­bevolking. Daar raakt deze coronathematiek natuurlijk ook aan.”

“Ik ben in vaste dienst, dat was noodzakelijk omdat ik ook in de directie zit van De Warme Winkel. Wel goed dat we alle zzp’ers kunnen doorbetalen. Chic? Eerder on-chic om dat niet te doen. Het is een heel rare periode, iedereen zit thuis.”

“Ik ben ook wel benieuwd of het ook iets oplevert. Ik las een stuk in The Guardian dat we als mensheid een verbazingwekkende organisatie­kracht aan de dag leggen nu het acute crisis is. De vraag in het stuk was waarom in de klimaatcrisis niet diezelfde daadkracht te zien is. Wie weet, misschien geeft het een goed voorbeeld.”

Beeld De Warme Winkel

Corona en cultuur

Minister Van Engelshoven van Cultuur heeft aangekondigd met vertegenwoordigers uit de culturele sector in gesprek te zullen gaan over concrete steunmaatregelen. De Tweede Kamer had daar donderdag in een motie op aangedrongen. Ook de Raad voor Cultuur had zorgen geuit over de gevolgen van corona voor de cultuur in ons land.

De Kunstenbond heeft een meldpunt geopend voor zelfstandige kunstenaars en alle zzp’ers in de culturele en creatieve sector om hun problemen en gederfde inkomsten door te geven, via een speciaal geopende website: kunstenbond.typeform.com/to/YdKUkm. Op sociale media worden oproepen gedaan om geld voor tickets van geannuleerde voorstellingen niet of niet volledig terug te vragen om zo de betaling aan makers en personeel te kunnen continueren, zodat die niet al hun inkomsten missen ineens. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden