Update

Premier Thailand schrijft na weken van protest verkiezingen uit

De Thaise premier Yingluck Shinawatra laat het parlement van het land ontbinden en op korte termijn nieuwe verkiezingen uitschrijven. Dat heeft Shinawatra maandag bekendgemaakt, terwijl in de hoofdstad Bangkok betogers opnieuw de straat op gingen.

Redactie
Antiregeringsbetogers gisteren in Bangkok. Beeld reuters
Antiregeringsbetogers gisteren in Bangkok.Beeld reuters

'Op dit moment is het dan ook het beste om de macht terug te geven aan het Thaise volk en verkiezingen te houden. Zo kan het Thaise volk besluiten', aldus de premier in een televisietoespraak.

Shinawatra won de vorige verkiezingen in 2011 met overmacht. Haar partij heeft veel steun onder de armere delen van de bevolking.
In Bangkok betoogden maandag zo'n 100.000 mensen. Ze riepen Shinawatra op te vertrekken en de invloed in te dammen die haar broer, oud-premier Thaksin Shinawatra, achter de schermen uitoefent.

Volgens de leider van de protestbeweging gaan de protesten voorlopig hoe dan ook door. 'Wij hebben ons doel nog niet bereikt. Het ontbinden van het parlement is niet ons belangrijkste doel', zei oud-vicepremier Sethep Thaugsuban. Volgens hem is de beweging niet uit op nieuwe verkiezingen, maar zou een ongekozen volksraad het land moeten besturen.

De Democratische Partij, Thailands belangrijkste oppositiepartij, maakte zondag al bekend dat ze haar vertegenwoordigers terugtrekt uit het parlement. De partij heeft sinds 1992 geen verkiezing gewonnen en heeft waarschijnlijk niet veel baat bij nieuwe verkiezingen.

De betogingen bereikten vorige week een hoogtepunt toen tegenstanders van Yinglucks bewind slaags raakten met haar aanhangers. Daarbij kwamen zeker vier mensen om het leven. Voor vandaag heeft de oppositie nieuwe demonstraties aangekondigd waarvoor zich in de hoofdstad Bangkok al duizenden deelnemers op straat hebben gemeld.

Erop of eronder
Afgelopen weekeinde mondde het oproer uit in een actie van de 153 volksvertegenwoordigers van de Democratische Partij, die hun zetel in het parlement opgaven en zich aansloten bij protestleider Suthep Thaugsuban. Hij gaf aan dat het voor de demonstranten vandaag opnieuw een kwestie van 'erop of eronder' zou zijn. Ook zei hij het protest te zullen staken als hij de bevolking niet massaal achter zich zou krijgen.

Eind november, nadat ze in het parlement een vertrouwensstemming had overleefd, had Yingluck nog een oproep gedaan aan de demonstranten om hun acties te beëindigen 'omwille van de vrede in het land'. Daarna gaf ze te kennen eventueel te willen vertrekken, maar uitsluitend wanneer een meerderheid van de bevolking dat zou vragen. Op haar aanbod van een referendum en nieuwe verkiezingen ging de oppositie niet in.

Uitslag respecteren
Yingluck eiste in een eerder stadium dat de oppositie de uitslag van nieuwe verkiezingen zou respecteren en een eventuele stembusgang niet zou boycotten. Haar tegenstanders legden het aanbod tot dusverre naast zich neer omdat ze de verkiezingen de afgelopen jaren steeds verloren zagen gaan en niet geloven dat ze langs democratische weg aan de macht kunnen komen.

Als alternatief wil protestleider Suthep een volksraad formeren die uit kringen van deskundigen een nieuwe regering moet aanwijzen. Yingluck gaat daarmee niet akkoord omdat het de facto een afschaffing zou betekenen van de democratie.

Handlanger
Yingluck wordt door de oppositie gezien als handlanger van haar broer, voormalig premier Thaksin Shinawatra. Hij werd door militairen aan de kant geschoven en ontvluchtte Thailand na een veroordeling vanwege corruptie. Desondanks is hij op het platteland en onder het armere deel van de bevolking nog steeds mateloos populair.

Actieleider Suthep Thaugsuban vanochtend. Beeld reuters
Actieleider Suthep Thaugsuban vanochtend.Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden