Premier Taiwan treedt af na nederlaag

Premier Jiang Yi-huah van Taiwan heeft zaterdag zijn aftreden aangekondigd, nadat zijn partij Kuomintang (KMT) een nederlaag had geleden in regionale en lokale verkiezingen. De partij KMT verloor de burgemeesterszetel en raadszetels in de belangrijke KMT-bolwerken Taipei, de hoofdstad, en Taichung. Jiang (54) zei in een persconferentie dat president Ma Ying-Jeou zijn ontslag heeft geaccepteerd. Hij was premier sinds februari 2013.

Een stembureau in Taiwan. Beeld epa
Een stembureau in Taiwan.Beeld epa

De verkiezingen voor de burgemeesterszetel in Taipei werden gezien als graadmeter voor de algehele stemming in het land. KMT had die post twintig jaar in handen, maar moet die nu afstaan aan de partijloze Ko Wen-je. Die had de steun van de oppositionele Democratische Progressieve Partij. Bij de verkiezingen stonden meer dan 11.000 functies en zetels op het spel.

De nadruk bij de verkiezingen lag op de betrekkingen met buurland China. Critici zeggen dat de KMT zich te veel beweegt richting de Chinezen, die Taiwan als een afvallige provincie beschouwen. Daardoor zou het land economisch te veel van China afhankelijk worden. Ook de daling van het besteedbaar inkomen van vele Taiwanezen en de sterk stijgende huizenprijzen hebben de KMT geen goed gedaan.

Chang Kai-shek

De Taiwanezen kiezen in 2016 een nieuwe president en een nieuw parlement. De Kuomintang (Nationale Volkspartij) is de partij van de Chinese president Chang Kai-shek, die in 1949 naar Taiwan vluchtte, nadat de communisten onder leiding van Mao Zedong de macht in China hadden gegrepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden