Premier: Schelde wordt uitgediept

Vlaanderen hecht zwaar aan het uitdiepen van de vaargeul in de Westerschelde omdat hierdoor grotere en dieper stekende schepen de haven van Antwerpen kunnen bereiken. Foto EPA Beeld
Vlaanderen hecht zwaar aan het uitdiepen van de vaargeul in de Westerschelde omdat hierdoor grotere en dieper stekende schepen de haven van Antwerpen kunnen bereiken. Foto EPA

DEN HAAG - De verdieping van de Westerschelde gaat hoe dan ook door. Het kabinet zoekt een oplossing om het uitbaggeren zo snel mogelijk te laten beginnen. Dit stelde minister-president Jan Peter Balkenende gisteren na afloop van de ministerraad.

Na bezwaren van natuurorganisaties heeft de Raad van State het uitbaggeren voorlopig verboden. Milieuclubs vrezen onherstelbare schade aan de Zeeuwse natuur.

De premier, zelf een Zeeuw, is niet overtuigd van die bezwaren: ''Het is goed dat je rekening houdt met het milieu. Maar stel dat het werk was doorgegaan. Was het milieu er dan slechter van geworden? Waren er hele dramatische dingen gebeurd?'' De Vlamingen zijn woest dat er voorlopig niet wordt gebaggerd. Zij eisen naleving van het verdrag dat Nederland hierover sloot met het gewest Vlaanderen.

Vlaanderen hecht zwaar aan het uitdiepen van de vaargeul in de Westerschelde omdat hierdoor grotere en dieper stekende schepen de haven van Antwerpen kunnen bereiken.

Balkenende heeft begrip voor de Vlaamse boosheid, maar volgens hem was het stilleggen van de werkzaamheden niet te voorzien. Hij bestreed dat het kabinet dat over zichzelf heeft afgeroepen door eerder dit jaar te besluiten de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen niet onder water te zetten. Deze ontpoldering zou de beste manier zijn om natuurschade door uitbaggeren te compenseren, aldus een onderzoekscommissie.

Maar het kabinet volgde dit advies niet op en is niet van plan hier op terug te komen. De premier stelt dat de Raad van State in zijn uitspraak niet heeft gerept over natuurherstel. Bij de Westerschelde gaat het volgens hem over drie afzonderlijke verdragen: veiligheid van schepen, verdiepen van de Westerschelde en natuurherstel.

Ontpolderen - land aan de zee geven - ligt gevoelig bij Zeeuwen. Velen hebben de watersnoodramp van 1953 nog in het achterhoofd en voelen daarom niets voor het doorsteken van dijken. Balkenende vindt dat de regering rekening mag houden met die gevoelens. (HET PAROOL)

Zie ook Joep Bertrams

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden