Premier Pakistan moet voor hof verschijnen

Premier Yousuf Raza Gilani van Pakistan moet donderdag voor het Hooggerechtshof verschijnen. De hoogste rechtbank sprak vandaag uit dat de premier zich schuldig heeft gemaakt aan minachting van het hof omdat hij weigert een rechterlijk bevel op te volgen om een corruptieonderzoek te openen tegen president Asif Ali Zardari.

ANP/ Redactie
Pakistaans premier Yousuf Raza Gilani. Beeld ap
Pakistaans premier Yousuf Raza Gilani.Beeld ap

Het hof wil dat de Pakistaanse regering de Zwitserse autoriteiten vraagt om een oude corruptiezaak tegen president Asif Ali Zardari te heropenen. De regering weigert tot nu toe daaraan te voldoen. Zardari en de regering van de door de president geleide Pakistaanse Volkspartij (PP) menen dat de president onschendbaar is, zolang hij die functie vervult.

Mogelijk wordt de premier vervolgd en door de rechterlijke macht afgezet. Dit zou donderdag al kunnen gebeuren, wanneer Gilani voor het hof is gedaagd.

Het bevel van het hooggerechtshof is onderdeel van een politieke crisis in Pakistan, waarin de burgerregering tegenover het leger staat. Veel waarnemers menen dat deze spanningen niet los kunnen worden gezien van de stappen van het hof, dat eerdere militaire staatsgrepen heeft goedgekeurd.
Het is al sinds de stichting van Pakistan in 1947 dat het leger zich niet wil neerleggen bij opdrachten van gekozen politici.

De regering heeft de generaals zeggenschap gegeven over het buitenlands en veiligheidsbeleid, maar de legertop en de huidige regering hebben nooit goed met elkaar op kunnen schieten sinds Zardari en Gilani in 2008 aan de macht kwamen.

De verhoudingen zijn vorige week op scherp komen te staan door het uitlekken van een anonieme memo aan Washington, waarin aan de Verenigde Staten allerlei toezeggingen op veiligheidsgebied worden gedaan, in ruil voor Amerikaanse hulp om een eventuele staatsgreep van het leger af te wenden, nadat een Amerikaans commando al-Qaedaleider Osama bin Laden in Pakistan had gedood.. De generaals waren woedend en waarschuwden voor 'ernstige gevolgen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden