Premier Nieuw-Zeeland wil nieuwe vlag: geen Union Jack, maar zilveren varen

De premier van Nieuw-Zeeland heeft een missie. Hij wil de 145-jaar oude vlag van zijn land wijzigen. De Union Jack, die herinnert aan de overheersing van de Britten, mag wat hem betreft vervangen worden door een zilveren varen, die nu al als symbool op de shirts van het succesvolle nationale rugbyteam schittert.

Wikimedia / Creative Commons Beeld Wikimedia
Wikimedia / Creative CommonsBeeld Wikimedia

Het is bijna 70 jaar geleden dat Nieuw-Zeeland zich onafhankelijk verklaarde van het Verenigd Koninkrijk. Hoog tijd dus om af te rekenen met het koloniale verleden, vindt premier John Key, de leider van de Nationale Partij. De Union Jack, in de linkerbovenhoek van de vlag, hoort wat hem betreft zo snel mogelijk tot het verleden.

Er zit hem nog iets dwars: de huidige vlag van Nieuw-Zeeland lijkt sprekend op die van het rivaliserende buurland Australië. Alleen staan er wat minder sterren op en ja, ze zijn rood in plaats van wit - maar veel verder dan dat reiken de verschillen niet. Dat zorgt wel eens voor verwarring. In 1984 bijvoorbeeld, toen de Australische premier Bob Hawke in het Canadese Ottowa aankwam en daar werd verwelkomd met een Nieuw-Zeelandse vlag.

De vlag van Australië. Beeld Wikimedia / Creative Commons
De vlag van Australië.Beeld Wikimedia / Creative Commons

Esdoornblad
Over Canada gesproken: die kozen er in 1965 voor om hun vlag, die eveneens verwees naar het Britse koloniale verleden, te vervangen door iets onderscheidenders. Het werd uiteindelijk een rode vlag met een esdoornblad. Voor Key nu het voorbeeld van hoe het ook kan. 'Ik weet dat er een verwoed debat aan vooraf ging in Canada, maar zouden Canadezen nu terugkijken en zeggen dat ze een verkeerde beslissing hebben gemaakt met het esdoornblad?', vraagt hij zich af in The Daily Beast.

Key wil een referendum onder de bevolking houden om een nieuwe vlag te introduceren. Een opiniepeiling heeft uitgewezen dat 40 procent van de bevolking het idee van de premier steunt. Een alternatief design moet nog goedgekeurd worden, maar Key heeft zijn specifieke voorkeur al uitgesproken. Zijn oog is gevallen op een zilveren boomvaren, het symbool dat ook op de shirts van vele populaire sportteams - waaronder het succesvolle rugbyteam All Blacks - prijkt. De zilveren varen, zo zei Key, 'geniet international erkenning en is onderdeel van een nieuwe moderne look voor Nieuw-Zeeland'.

Die zilveren varen komt echter het beste tot uiting op een zwarte achtergrond, en daar is niet iedereen even blij mee. Een opinieauteur schreef in de Nieuw-Zeelandse krant Herald dat zwart een verachtelijke keuze zou zijn. 'Het symboliseert dood, depressie, kwaad en rouw', aldus Shelley Bridgeman. Ook zou de vlag het uiterlijk hebben van een piratenvlag.

De vlag van Canada. Beeld Wikimedia / Creative Commons
De vlag van Canada.Beeld Wikimedia / Creative Commons
De premier van Nieuw-Zeeland, John Key. Beeld AP
De premier van Nieuw-Zeeland, John Key.Beeld AP

Afrekenen met Britse monarchie
Helen Clark, de voormalige premier van Nieuw-Zeeland, kwam met een alternatief idee: verwijder de Union Jack, maar behoud het kruis op een blauwe achtergrond. De leider van de Groene Partij suggereerde dat het verwijderen van de Union Jack gepaard moet gaan met een grotere stap voorwaarts - namelijk het uitroepen van de republiek Nieuw-Zeeland en het schrappen van de rol die de Britse monarchie speelt in de politiek van het land. Koningin Elizabeth II, hoewel bijna 18.000 kilometer verwijderd van Nieuw-Zeeland, heerst officieel namelijk nog altijd als staatshoofd over de voormalige kolonie.

Key kan met zijn plan niet rekenen op steun van de conservatieven. Die willen niets weten van een nieuwe vlag. 'Mannen hebben onder deze vlag gevochten', zei John Bank, de leider de Act Party, die een leidende rol speelt in Key's minderheidsregering. 'Ze hebben hun leven geofferd in vele oorlogen. Ik wil niet dat de vlag veranderd wordt.'

Het All Blacks-rugbyteam wint in 2011 de Webb Ellis cup. Op hun t-shirts staat een zilveren varen. Beeld AFP
Het All Blacks-rugbyteam wint in 2011 de Webb Ellis cup. Op hun t-shirts staat een zilveren varen.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden